Pasta koken in zout water – of niet?

Zo kook je pasta op de juiste manier

Vrouw kookt pasta met zout
Getty Images

Is het absoluut nodig om zout toe te voegen als je pasta kookt? Hoeveel zout dan, en is dat wel gezond? Simpele vragen, die toch veel discussie kunnen oproepen. Daarom hier: de waarheid over pasta koken.

Klef, hard of plakken

Er lijkt niets simpeler dan pasta koken. Je zet een pan water op, gooit er de pasta in en kookt het gaar. Maar toch kan er echt wel wat mis gaan. Je pasta kan aan elkaar kleven, veel te zacht worden of juist te hard, of te weinig smaak hebben. Er zijn wat basisregels die ervoor zorgen dat je pasta perfect wordt.

Zo kook je pasta

Neem om te beginnen een grote pan en doe daarin een ruime hoeveelheid water, want pasta houdt van zwemmen. Reken 1 liter water voor 100 gram pasta. Voeg dan zout toe aan het water en breng het aan de kook. Neem een eetlepel zout per 500 gram pasta (dat is ongeveer de hoeveelheid voor 4 personen). Voeg de pasta toe aan het gezouten water en kook het volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Neem de aangegeven hoeveelheid minuten als je houdt van goed gare pasta, en neem een paar minuutjes minder als je houdt van beetgare pasta, oftewel “al dente” pasta. Proef een stukje om te weten of je pasta de juiste gaarheid heeft. Giet de pasta na het koken direct af en laat het niet in het warme water staan, want dat zorgt ervoor dat de pasta nog teveel nagaart en alsnog te zacht wordt. Spoel de pasta ook niet af met koud water. Serveer je Italiaanse pasta zo snel mogelijk na het koken.

Het nut van het zout

Over het zout in het kookwater van pasta doen wat fabels de ronde. Zo zou het zout de kooktijd verkorten. Maar dat effect bereikt je pas met heel veel zout, dus dat is niet echt een praktisch advies. Verder zeggen sommige mensen dat het kookwater zo zout moet zijn als de zee, voor het optimale resultaat. Maar wie weet precies hoe zout de zee is? Nee, de meest eenvoudige regel is gewoon: 1 eetlepel zout per 500 gram pasta en 5 liter kookwater. Maar wat is dan de functie van het zout? Het zorgt ervoor dat de pasta tijdens het koken wat van het zout opneemt, waardoor de smaak verbetert. Zout is nu eenmaal een sterke smaakmaker, en pasta is van nature vrij neutraal van smaak. Het zout heeft daarom echt een functie in het kookproces.

Is dat zout niet ongezond?

Teveel zout eten kan de bloeddruk verhogen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten verhogen. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Helaas krijgt 80 procent van de Nederlandse bevolking dagelijks meer zout binnen. Het meeste zout krijgen we binnen via kant-en-klaar producten, snacks, vleeswaren, soep en sauzen. Wil je minder zout eten, dan kun je beter minderen met deze producten. Dat zet veel meer zoden aan de dijk dan dat beetje zout in het kookwater van de pasta. Moet je op doktersvoorschrift echt op de hoeveelheid zout letten? Laat dan het zout in het pastawater weg en maak je pastasauzen lekker op smaak met verse kruiden.

En olijfolie dan?

Sommige mensen gooien ook een scheut olie in het kookwater, om te voorkomen dat de pasta aan elkaar blijft plakken. Jammer maar helaas: dit heeft totaal geen zin. De olie blijft gewoon drijven op het water en het heeft geen enkel effect op het wel of niet plakken van de pasta. De enige manier om plakpasta te voorkomen is een ruime hoeveelheid water gebruiken en af en toe roeren. Wat je wel kunt doen: na het afgieten van de pasta een scheutje olijfolie toevoegen, om de pasta wat extra smaak en geur te geven.

Wat doe ik met het kookwater?

Misschien is het je wel eens opgevallen dat het kookwater van pasta wat troebel wordt. Dat is zetmeel dat tijdens het koken oplost in het water. Dat maakt dat het kookwater heel geschikt om een pastasaus wat te binden of te verdunnen. Sommige websites noemen het kookwater van pasta daarom ook wel “vloeibaar goud”, maar dat is wel een tikkeltje overdreven. Toch is het slim om bij het afgieten van pasta altijd een klein beetje kookvocht apart te houden, om eventueel aan de pastasaus toe te voegen. Dit is met name geschikt voor compacte sauzen, zoals pesto of carbonara. Gebruik niet te veel, want dan maak je de saus juist weer te waterig. Een paar eetlepels is vaak al voldoende.

Extra gezond

Een pastamaaltijd maak je extra gezond als je volkorenpasta gebruikt. Het wordt nog beter als je lekker veel groenten in je pastasaus verwerkt, of als je naast de pasta nog een flinke salade serveert. Buon appetito!

Bron 
  • Voedingscentrum