Gastronomie in Wallonie: 28 smulroutes!

Getty Images

Wie België zegt, zegt lekker eten en hoogwaardige gastronomie. Speciaal voor de fijnproever die Wallonië en de Ardennen bezoekt, zijn er 28 'smulroutes' waarbij u kennismaakt met al het lekkers dat deze streek te bieden heeft! Stap in de auto en rijd met ons mee.

In dit artikel lichten we 5 bijzondere smulroutes met de auto uit. De overige 23 kunt u zelf ontdekken via de link onderin het artikel.

1. De drie grenzen: een reis door het Land van Aarlen

Deze route van 38 kilometer neemt u mee door Belgisch Lotharingen, het land van Aarlen (Arlon) gevormd door de gemeenten Attert, Aubange, Messancy en Aarlen. Deze streek ligt precies op het kruispunt van de Franse en Duitse cultuur.  Neem tijdens uw tocht de tijd om te genieten van een Maitrank; de droge witte wijn die gearomatiseerd is met lievevrouwebedstro. Het is de typische drank van de streek van Aarlen.

2. Lekkerbekkenplezier in het Land van Herve

Een route van 59 kilometer tussen Aubel en Saint-André, tussen culinair erfgoed en heggenlandschappen in het Pays de Herve. Deze route is bedoeld voor bijvoorbeeld een vrije zaterdag. U reist door het mooie Land van Herve en maakt kennis met de verschillende producenten waar deze streek beroemd om is. U ontdekt de natuur met weiden en heggenlandschappen, typische dorpen en geïsoleerde boerderijen.

U begint deze route het best in het Maison du Tourisme van het Land van Herve, om er de Ruimte van de Lekkere Smaken te bezoeken. Daar ontdekt u allerlei streekproducten en onverwacht erfgoed. In het land van Herve kunt u mateloos genieten!

Enkele hoogtepunten:

  • De ambachtelijke witte drop van Anthony Meneghin in Saive
  • De chocolade en het gebak van Didier Smeets in Berneau
  • Het gevogelte van de Moulin du Val-Dieu in Aubel
  • De chocoladelekkernijen van Demaret in Manaihant (Battice)
  • De vleeswaren van de Boucherie à la Ferme des Béolles in Thimister-Clermont en de Ferme de la Waide in Blegny

Getty Images

3. Gastronomische tocht in het centrum van Waals-Brabant

Deze mooie autotocht van 45 kilometer brengt u tot in het hartje van Waals-Brabant, in een rustige en verrassende streek, op slechts twintig kilometer van Brussel.

Tijdens deze route doorkruist u de gemeentes Waver, Graven, Chaumont-Gistoux, Walhain en Chastre. U kunt onderweg kennis maken met een chocolatier, een banketbakker, landbouwers, brouwers en champignonproducenten. Ze nodigen u graag uit om hun producten te proeven.

Als deze tocht naar meer smaakt, kunt u het uitstapje voortzetten in Villers-la-Ville, op enkele kilometers van de laatste halte.

4. Smaken uit het Land van de Vesder

Een smulroute van 17 kilometer, van Baelen tot Verviers. Tijdens deze tocht maakt u kennis met de specialiteiten en typische producten van de provincie Luik, zoals de heerlijke Luikse rijsttaart.

Het Land van de Vesder strekt zich uit over de stad en het platteland. Het is bekend om haar textielproductie. De streekproducten worden er gefabriceerd door ervaren vakmensen.

Iets lekkers proeven? Van de beroemde rijsttaart tot eendenpaté, chocolade, ijs, bieren of het gebak van Verviers; de keuze is groot en u zult ontdekken dat het eten even veelzijdig en bijzonder is als de omgeving!

Breng vooral een bezoekje aan het Maison du Tourisme, waar men een mand aanbiedt met ‘Speciale smaken uit het Land van de Vesder’. De mand bevat de producten die u geproefd hebt bij de bezochte producenten langs de route of uit omliggende gemeentes.

Getty Images

5. Made in het Woud van Anlier

Kom de smaken en producten Made in Forêt d'Anlier ontdekken. U vertrekt vanuit Hollange en reist vijftig kilometer door het woud.

Het woud strekt zich uit tot het zuidoosten van de provincie Luxemburg, aan de rand van de Ardennen en aan de poort naar de Gaume. Het bevindt zich in het centrum van een driehoek gevormd door drie grote steden: Aarlen, Bastogne en Bouillon.

U vindt in dit gebied een keur aan speciale etenswaren. Fijne vleeswaren, kazen en melkproducten, bieren, maar ook honing, zoete lekkernijen en chocoladeproducten tonen de vakkennis van onze ambachtelijke producenten die authentieke producten aanbieden.

U vindt de volledige 28 smulroutes hier >>

Bron: VisitWallonia.be van Wallonië België Toerisme

Auteur