Nu is de natuur de beste plek om te recreëren

Wallonië en de Ardennen: dunbevolkt en dichtbij

Getty Images

Heeft u zin om lekker op vakantie te gaan? Ga dit jaar op bezoek in natuurlijk Wallonië en de Ardennen. Ook dicht bij Nederland is er genoeg te beleven. Zes natuurtips voor een vakantie bij onze zuiderburen.

Wallonië en de Ardennen liggen binnen een uur van Maastricht. Het is een dunbevolkte streek met veel natuur en geweldige mogelijkheden om zonder massatoerisme een aangename vakantie te vieren. Zowel vakantieparken als campings in deze regio bieden vrijstaande accommodaties met eigen sanitair (douche en toilet) en keuken. Ook zijn er veel kleinschalige aanbieders waar maar enkele gasten samenkomen.

Voor natuurliefhebbers is deze streek een paradijs. Wij lichten zes hoogtepunten uit van de regio Wallonië/Ardennen.

1. Unesco Global Geopark Famenne-Ardenne

Wat is een Unesco-geopark? Verenigde geografische gebieden, waar sites en landschappen van internationale geologische betekenis speciaal worden beschermd. Het Unesco Global Geopark Famenne-Ardenne omvat meer dan negenhonderd km². Het gebied is rijk aan biodiversiteit en ook onder de grond is het prachtig in de unieke grotten van de Ardennen.

In dit gebied vindt u de pittoreske dorpjes Froidlieu en Resteigne, leuk om even te bezoeken. In Froidlieu ziet u enkele oude hoeves, een oude pastorie en de Sint-Bartholomeuskerk. Deze heeft antiek meubilair uit de 18e eeuw.

Een andere aanrader is Resteigne, een charmant dorpje dat doorkruist wordt door de rivier de Lesse. Dit dorp herbergt tal van natuurlijke rijkdommen, de ruïnes van de hermitage, een natuurreservaat, een molen en enkele beroemde steengroeves.

2. Le Tombeau du Géant

Le Tombeau du Géant of 'Het Graf van de Reus' is een prachtige plek bij de stad Bouillon. Het 'Graf' is één van de indrukwekkendste panorama's in België.  

Het dorp Botassart strekt zich uit op de bodem van de brede vallei waarin de wondermooie ‘Tombeau du Géant’ ligt. Dit gebied is opgenomen in de lijst van het 'Uitzonderlijk Patrimonium van Wallonië'. Een van de grootste bewonderaars van dit deel van de Semois was Victor Hugo, de beroemde Franse schrijver en staatsman. U ontdekt een wonderlijk landschap vanaf het uitzichtpunt van Botassart, even buiten het dorp zelf.

De Semois stroomt traag voorbij in de bossen langs een lange rivier die een rotsige heuvel omringt. De regelmatige vorm van deze beboste heuvel leverde deze de naam 'Tombeau du Géant' op. Volgens de legende is er een Gallische reus vermoord door honderd man van het leger van Labienus. Zijn lichaam werd gevonden door een oude man, die het met de hulp van jongeren begroef op deze heuvel. Vanaf dat moment kreeg het de naam 'Tombeau du Géant'.

Getty Images

3. Fondry des Chiens (hondenkuil)

De Fondry des Chiens in Nismes staat ook wel bekend als 'De Grand Canyon van de Ardennen'. Het is een meesterwerk van de natuur, uniek in België. Het is dan ook tot beschermd gebied verklaard, een officieel natuurmonument.

Een Fondry is een natuurlijke kuil die is ontstaan door het weglopen van regenwater door de kalkstenen bodem. Dit heeft miljoenen jaren geduurd, en een natuurlijk kuil opgeleverd van meer dan twintig meter diep. Grillig gesteente, spleten, spelonken en regenwater dat maar blijft druppelen... In de zomer zijn er hagedissen die heerlijk in de zon liggen te baden op de imposante rotspartijen.

Dit wonder van de natuur is honderd meter lang en twintig meter diep en is omgeven door een uniek kalkgrasland. Er groeien wilde orchideeën. Als u deze bloemenpracht wilt bewonderen, dan is de vroege zomer perfect om een bezoek aan de Fondry des Chiens te plannen. Door de bloemen is het gebied dan ook rijk aan vlinders: het dambordje, de rotsvlinder, de paarse parelmoervlinder en het bleek blauwtje.

Getty Images

4. Merengebied Lacs de l’Eau d’Heure

In het gebied Lacs de l'Eau d'Heure, in het zuiden van de provincie Henegouwen, zijn er tal van activiteiten die sportliefhebbers, gezinnen en toeristen die houden van het buitenleven aantrekken. De meren in het gebied beslaan zeventig km aan oevers, zeshonderd ha aan waterpartijen, bossen en weilanden.

Bezoek bijvoorbeeld Het Aquacentrum, een water- en wellnesspark. Of ga op het meer van la Plate Taille lekker zeilen, of met de kajak, de catamaran, duiken, de jetski... Bij het Relais de Falemprise is een strand, zwemzone, speeltuin, waterfietsen, sport & spel. Probeer de Skywalk, een adembenemend panorama op honderd m hoogte met een gedeeltelijk glazen vloer! Ook zijn er heel wat paardrijd- en wandelroutes om te ontdekken.

Tenslotte kunt u in de meren ook ontspannen vissen. Vissen op de oever, op een bootje of in een float tube. Let op: vissen is enkel toegestaan in bepaalde zones van de meren.

5. Natuurpark Hoge Venen Eifel

In het oosten van het land ligt het Natuurpark van de Hoge Venen. Een uniek natuurgebied! Met hun turflaag die tot acht meter dik kan zijn, zien de Hoge Venen eruit als een enorme spons. 

Het is het oudste én grootste natuurpark van België. Het park is verdeeld in zes natuurgebieden, waarvan vier in Wallonië. Het strekt zich uit binnen een vierkant dat gevormd wordt door de steden Eupen, Montjoie (Monschau), Malmedy en Spa. In het noordwesten vindt u het Avant-Pays Fagnard, gedomineerd door de melkveehouderij en de bossen. In het zuiden de Boven-Eifel met zijn beboste heuvels en het schilderachtige dal van de Our. 

Bewegwijzerde paden en vlonders sturen u veilig door dit prachtige natuurlandschap dat zich in alle seizoenen ontvouwt: van het bloemrijke voorjaar tot het ijskoude, bevroren winterlandschap.

Getty Images

6. De bossen van Mirwart

Mirwart is een historisch dorp in de Ardennen dat omringd wordt door bossen en de rivier de Lhomme. De oude boerderijen die u er tegenkomt, staan er al eeuwen: vakwerkhuizen, oude stenen en oude bakstenen. Ook staat er een imposant kasteel, dat oorspronkelijk werd gebouwd in de 11e eeuw, maar door de eeuwen heen verschillende keren is herbouwd.

Diep in het bos verborgen bevindt zich een ijskelder. In de winter werd in deze holte gesneden ijs opgeslagen om voedsel te bewaren. Deze ouderwetse 'diepvriezer' dateert uit de 19e eeuw. 

Lager gelegen in het dorp vindt u het Provinciaal Domein, de visvijvers en de wandelingen om de omgeving te ontdekken!

Bron: VisitWallonia.be van Wallonië België Toerisme

Auteur