Henegouwen: vijf prachtige bezienswaardigheden

Ontdek een bijzonder deel van Wallonië

Getty Images

Van de plaats waar Vincent van Gogh ontdekte dat hij kunstenaar wilde worden tot de abdij van een bekend trappistenbier: deze bijzondere plekken in de Waalse provincie Henegouwen zijn een bezoekje waard.

Henegouwen is een relatief onbekende provincie, maar daarom niet minder bezienswaardig. We hebben een selectie gemaakt van een aantal bijzondere, inspirerende en leuke plekken die je kunt bezoeken. 

De woonplaats van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh heeft bijna twee jaar in Wallonië gewoond, in de streek Mons-Borinage in Henegouwen. In 1879 werkte Van Gogh hier als protestantse lekenpredikant. De schilder huurde een kamer in het dorpje Wasmes en leefde tussen de mijnwerkers. Het was in deze tijd dat hij zich realiseerde wat hij wilde doen: hij verkoos het kunstenaarschap boven het leven als predikant. In 1880 verhuisde hij daarom naar Brussel om aan de kunstacademie te studeren. Het huis waar Van Gogh gewoond heeft, is vandaag de dag op afspraak te bezoeken. U vindt hier geen schilderijen, maar een representatie van het leven van Vincent van Gogh voor zijn expliciete keuze voor het kunstenaarschap. 

De hangende tuinen van Thuin

Ten zuidwesten van Charleroi ligt het stadje Thuin, met een belfort en middeleeuwse straatjes. Maar dat is niet het meest bijzondere van deze plaats. Thuin is namelijk gebouwd op een hoge heuvel en aan de zuidelijke kant van de stad vindt u allerlei tuinen. De tuinen zijn onderdeel van de vestingwerken en lijken daarom te ‘hangen’ op en over de muren. Door het vele zonlicht leven hier andere soorten flora en fauna dan in de rest van de streek. Er zijn allerlei prachtige wandelingen langs deze tuinen, maar ze zijn ook vrij te bezoeken. 

Getty Images

Hangende tuinen in Thuin, Getty Images/© Santiago Urquijo

Het dorp Chimay

In het zuiden van Henegouwen ligt Chimay, een dorp dat bekend staat om het trappistenbier Chimay. U vindt hier nog steeds de abdij Notre-Dame de Scourmont, waar bier wordt gebrouwen en kaas wordt gemaakt. Maar het meest opvallende gebouw in Chimay is misschien wel het kasteel van de prinsen van Chimay. Dit middeleeuwse kasteel is in handen geweest van verschillende belangrijke families en door de eeuwen heen meerdere keren gerenoveerd en gemoderniseerd. De laatste renovatie was in de 19e eeuw. Het kasteel is aan de hand van een rondleiding te bezoeken. Voor de vogelaars (en andere natuurliefhebbers) onder ons: in Chimay vindt u ook Aquascope van Virelles. U kunt hier vogels observeren via observatieposten, de tuinen met wilde planten ontdekken en nog veel meer van de (lokale) natuur zien. 

Museum voor Fotografie in Charleroi (Mont-sur-Marchienne)

In een voormalig karmelietenklooster in Mont-sur-Marchienne is nu het belangrijkste museum voor de fotografie van Europa gevestigd. In het museum worden zo’n 80.000 foto’s tentoongesteld, waarvan een deel tijdelijk en een deel vast. Het museum is niet alleen voor bezichtiging te bezoeken, maar ook als bibliotheek. Een deel van de werken en de dossiers kunnen gratis worden geraadpleegd. Bij het museum ligt een bijzonder museumpark met allerlei bijzondere bomen. Ideaal voor een korte pauze of een fijne wandeling. 

Het belfort van Mons

In de Henegouwse stad Mons (Bergen) staat een bijzonder belfort. Dit belfort heeft als enige in België een barokke uitstraling. Daarnaast heeft het oorlogen en epidemieën bijna ongeschonden weten te doorstaan. Het bouwwerk heeft jarenlang de functie gehad om inwoners van Mons te waarschuwen voor bedreigingen, zoals branden, of belegering. In de toren hoort u nog dagelijks een beiaard met 49 klokken klinken en als bezoeker kunt u het belfort beklimmen. Naast het belfort ligt een kasteelpark, geschikt voor een picknick of een wandeling.  

Wallonië België Toerisme heeft een handig overzicht met meer informatie over de bezienswaardigheden in de provincie Henegouwen. 

Auteur