Tien redenen voor een vakantie in de Ardennen

Getty Images

De Ardennen en Wallonië hebben een grote aantrekkingskracht op Nederlanders. Waarom zijn het toch zulke populaire bestemmingen? Tien redenen!

1. De natuur in deze streek is prachtig

Nederland is een dichtbevolkt land, overal waar u kijkt zijn mensen, mensen, mensen. Zelfs in de natuurgebieden. De Belgische Ardennen in Wallonië zit anders in elkaar. Het is een dunbevolkt gebied vol bossen, kronkelende riviertjes en uitzichtpunten. Hier kunt u de stilte nog 'horen'. Het is dus een ideale streek om enkele dagen aan de drukte van alledag te ontsnappen. In de Ardennen vindt u nog de ware rust. Het is een fantastisch natuurgebied.

2. Er is veel te doen voor de actieve vakantieganger

Maar er is ook genoeg te doen voor als u liever niet gaat stilzitten. Naast wandelen en fietsen kunt u er onder andere kajakken, golfen en mountainbiken. De rivieren in de Ardennen lenen zich perfect voor rafting en kajak. Tijdens sneeuwrijke winters staan zelfs de langlauflatten te wachten, met name in de Oostkantons, het hoogst gelegen gebied van België, net ten zuiden van Maastricht. Voor de liefhebber zijn er ook mogelijkheden om in deze streek te golfen. Het heuvelachtige terrein zorgt voor uitdagende holes. Alleen al de provincie Waals-Brabant telt 11 topterreinen!

Ardennen
Getty Images

3. Wandelroutes in de Ardennen

Vanuit ieder dorpje zijn schitterende wandelroutes beschikbaar, voor elk niveau. Er is een goed onderhouden netwerk van bewegwijzerde wandelroutes. Deze zijn ter plaatste verkrijgbaar bij de VVV of Huis voor Toerisme.

Op veel plaatsen bestaat ook een mogelijkheid om een wandeling onder leiding van een gids te maken. Sommige delen van natuurgebieden zijn zeer kwetsbaar en zijn daarom alleen onder begeleiding van een gids te bezoeken.

Op Tourisme GPS zijn meer dan 170 routes - niet alleen voor wandelaars - te downloaden als GPX-bestand (universeel) of GDB-bestand (Garmin).

Spa
Getty Images

4. Fietsen, ook over vlak terrein

Misschien denkt u: fietsen in de Ardennen? Misschien met een e-bike. Maar er zijn ook mooie vlakke routes in Wallonië te vinden. Bijvoorbeeld de Vennbahn, fietsroute van het jaar 2014. Sinds kort is ook de Maasfietsroute helemaal bewegwijzerd. Voor mountainbikers zijn er uitdagende tochten en routes 'off road'. Fietsen en e-bikes worden op veel locaties te huur aangeboden.

5. Dieren spotten

De bossen in de Ardennen zijn een plek waar u tijdens een wandeltocht herten, zwijnen en vossen tegen kunt komen. U kunt zomaar oog in oog komen te staan met een bosbewoner.

6. De streek biedt culinair genot

In het bourgondisch Wallonië weet men wel wat lekker eten is. De plaatselijke chocolatiers en brouwers zijn wereldwijd bekend en gebruiken eeuwenoude recepten. Galler, Darcis en Neuhaus hebben de wereld veroverd met een eenvoudige praline. Deze lekkernij bezit naar verluid zelfs geneeskrachtige eigenschappen! Er zijn culinaire workshops of proeverijen bij de brouwer. De meeste dorpen hebben een eigen specialiteit. U kunt een whiskydistilleerderij, een ambachtelijke kaasmakerij of zelfs een slakkenkwekerij bezoeken. Check wel van tevoren wanneer ze open zijn voor publiek.

In de Ardennen en Wallonië kunt u themaroutes volgen die u meenemen op ontdekking naar Waalse wijnen, bieren, kazen. In Wallonië worden meer dan 500 verschillende bieren gebrouwen. Deze speciaalbieren zijn écht een genot om te proeven. Niet voor niets zijn ze uitgeroepen tot cultureel en immaterieel erfgoed van de UNESCO.

Meer over de culinaire hotspots in Wallonië >>

Chocolade
Getty Images

7. U kunt rustig rondkijken op de markten en festivals bezoeken

Bijzonder populair zijn de antiek- en brocantemarkt van Temploux (nabij Namen) en de zondagsmarkt van Bomal (ten zuiden van Luik). Heel veel Waalse dorpen en steden hebben een verrassende (week)markt.

Wallonië is ook een aantrekkelijke bestemming voor festivalgangers. Rock, pop, jazz & blues, elektronische muziek, traditionele muziek, klassiek, theater, film, circus, straatkunsten, en meer. Er zijn kleine en grote festivals zoals het festival van Dour, de Ardentes de Liège, de Francofolies de Spa, het festival Esperanzah in de abdij van Floreffe of het Internationaal Straatfestival van Chassepierre en het Internationaal Festival van de Liefdesfilm van Mons.

Hier vindt u een overzicht van dit soort belevenissen >>

8. Kastelen, kathedralen, kloosters en monumenten

In deze streek staan ook een aantal interessante gebouwen, zoals kastelen, kloosters en monumenten. Neem bijvoorbeeld het Klooster- en kruidentuin van het Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos.

Achter een hoge witte bakstenen muur ligt een afgesloten tuin verstopt. Het is een oud religieuzenkerkhof dat omgebouwd is tot een botanische tuin waar nog enkele gedenkstenen staan. In de zuidwestelijke vleugel kunt u resten van de oude stokerij zien die behoorde tot het hospitaal dat er in de 18e stond.

Net daarnaast vindt u een verhoogd tuintje waaronder zich een grote, bakstenen koelkelder bevindt die dateert van de 19e eeuw en perfect bewaard is gebleven. In de winter werd het ijs  uit de Dender in de kelder in grote hoeveelheden opgeslagen  zodat er in augustus nog steeds meer dan een meter ijs lag. Dat ijs werd gebruikt om kompressen en vlees te bewaren en drankjes koel te houden. De koelkelder werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zelfs nog gebruikt!

Dit is slechts één voorbeeld van de vele interessante plekken met historische waarde in Oost-België.

9. Geschiedenis

Wallonië heeft een rijke geschiedenis. Van de kruisvaarders van Godfried van Bouillon en de Slag bij Waterloo tot de indrukwekkende herinneringen aan de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Maar ook de geschiedenis van de Waalse mijnindustrie. In iedere stad vindt u wel musea waar deze rijke geschiedenis uitgebreid aan bod komt.

Neem bijvoorbeeld Waterloo. Ja, het Waterloo van Napoleon! Waterloo is een kleine gemeente in België, een land dat de achtergrond is geweest voor grote en kleine drama's, veldslagen, gevechten, intriges. Hoe bijzonder is het om daar even rond te lopen?

Dorp
Getty Images

10. Lekker dicht bij huis

Tenslotte... Wallonië en de Ardennen liggen gewoon lekker dicht bij huis, en toch is het er zo anders dan in Nederland. Het is, kort gezegd, een veelzijdige vakantiebestemming met voor elk wat wils.

Bron: walloniebelgietoerisme.nl

Auteur