Wallonië: prachtige kastelen, burchten en tuinen, bijzondere kerken en abdijen

een kasteel in Wallonië
A. Petit, Lavaux-Sainte-Anne

Heeft u zin om lekker op vakantie te gaan en bijzondere, historische plekken te bezoeken? Wallonië beschikt over prachtige gebouwen met vaak een eeuwenoude en indrukwekkende historie. Er zijn meer dan 100 kastelen met mooie tuinen en nog veel meer kerken te vinden. Ook zijn er abdijen te bezoeken: deze brouwen vaak nog op ambachtelijke wijze heerlijk bier. Plus heeft de mooiste en meest indrukwekkende kastelen, burchten, kerken en abdijen in Wallonië voor u op een rij gezet.

Kasteel van Freÿr in Hastière

Op 100 kilometer van Brussel en 130 kilometer van Maastricht, gelegen aan het water, tussen natuur en rotsen, bevindt zich het kasteel van Freÿr. Dit kasteel beschikt over een gigantische, prachtige tuin. Freÿr was sinds de 14e eeuw het zomerverblijf van de Hertogen van Beaufort-Spontin, die hier 20 generaties hebben geleefd. Deze generaties hebben door de jaren heen allemaal een stuk bijgedragen aan het interieur van het kasteel, de tuin en de sfeer van gezelligheid en glans. Bij een bezoek aan dit kasteel waant u uzelf terug in de tijd en kunt u genieten van de enorme tuin: het geklater van de fonteinen, de geur van de driehonderd jaar oude sinaasappelbomen en de zes kilometer lange gehaagde kleine doolhoven die leuk zijn voor jong en oud. Ook in het kasteel kijkt u uw ogen uit, onder andere door de klassieke gemeubileerde salons en de bijzondere ontvangsthallen met prachtige schilderijen en een fresco plafond.

Getty Images

©WBT - D.Ketz, Kasteel van Freyr

Kasteel van Vêves in Celles

Op 10 minuten rijden van Dinant, op rotsen met magische torens en prachtig houtwerk staat Château de Vêves. Dit kasteel lijkt zo uit een sprookje te komen. Met een bijzondere geschiedenis staat Château de Vêves vol met historische bezienswaardigheden. Bekijk de galerij met vakwerk uit de 16e eeuw en meubels uit de 18e eeuw. Historische souvenirs, schilderijen en zeldzaam porselein zijn allemaal te bewonderen. Het kasteel was vroeger leengoed van Pepijn van Herstal in de 8e eeuw en werd vervolgens vesting van de Sires van Beaufort. Het kasteel is door hen in 1410 herbouwd. Sindsdien is het kasteel altijd bewoond geweest door dezelfde familie, de afstammelingen van Liedekerke Beaufort. Ga terug in de tijd met een bijzondere rondleiding waardoor u zich voor even in een sprookje waant.

Getty Images

©WBT - I.Monfort, Kasteel van Veves

Kasteel van de Avouerie en Bier en Pékètmuseum

Als u van bier en activiteiten houdt, is een bezoek aan dit château perfect voor u. Het Château de l'Avouerie van Anthisnes heeft historische en gastronomische elementen. Dit was de voormalige verblijfplaats van de Hauts Voués. Een authentiek 17e eeuws kasteel met een donjon uit de 12e eeuw. Laat u rondleiden door een gids die u verhalen vertelt over de historie van dit château waarna u mee kunt doen aan een workshop bier brouwen en, uiteraard, ook kunt genieten van een bierproeverij in de bierkelders.

Getty Images

©I.Harsin, La Maison du Peket Bar

Abdij van Stavelot 

Gelegen in Luik en gesticht in het jaar 651, is de Abdij van Stavelot. Een gebouw geklasseerd als Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië. In de 14 eeuwen van haar bestaan heeft de abdij monniken (van de 7e tot de 18e eeuw), revolutionairen, leerlooiers, gemeentelijke administratie, musea en culturele plaatsen verwelkomd. Bekijk hier onder andere de archeologische opgravingen van de overblijfselen van de abdijkerk uit de 11e eeuw en het Museum Guillaume Apollinaire. Dit museum beschrijft het verblijf van de dichter in de streek en dompelt u onder in de artistieke wereld van de auteur van het Chanson du Mal-Aimé.

Getty Images

©WBT - V.Ferooz, Museum Abdij van Stavelot

Collegiale kerk Sainte Gertrude in Nivelles

Ook mooie kerken zijn er te vinden in Wallonië. Bijvoorbeeld deze indrukwekkende kerk: de collegiale kerk Sainte Gertrude. Deze kerk is een symbolisch monument en werd in 1046 ingewijd door Wazon, de bisschop van Luik. Dit werd gedaan in aanwezigheid van Hendrik III, de keizer van het Heilige Roomse Rijk. Deze kerk is het pronkstuk van Nijvel. De indrukwekkende kerk is volledig in stijl van het Romaans-Ottoons en valt op door de twee dwarsbeuken en twee tegenover elkaar staande koren. Niet alleen de kerk is te bewonderen: ook een crypte, archeologische kelder, kloostergang, twee kapeltribunes en de keizerlijke zaal. Een bijzonder gebouw met historie en prachtige kenmerken. 

Getty Images

©Y.Henri Feltz, Collegiale kerk Sainte Gertrude

In Wallonië zijn veel kastelen te bewonderen. Ga voor een overzicht naar www.visitwallonia.be/kastelen.