Coronatest niet meer gratis, landen buiten Europa gaan open

Getty Images

Wie zich wil laten testen op corona voordat hij op vakantie gaat, moet daar voortaan voor betalen. Die kosten kunnen oplopen tot 80 euro per persoon.

Afgelopen zomer was een coronatest nog gratis, maar inmiddels heeft iedereen die dat wil, zich kunnen laten vaccineren. Wie dat niet doet, moet zelf de gevolgen dragen, vindt de overheid.

Maar een vaccinatie is helaas geen garantie om zo vrij als een vogeltje te kunnen reizen. Behoorlijk wat landen verlangen namelijk niet alleen een vaccinatiebewijs maar ook een negatieve testuitslag, die meestal niet ouder dan 48 of 72 uur mag zijn. Voorbeelden zijn Canada, Chili en de eilanden Bonaire, Aruba en Curaçao.

Gelukkig verlangen de Europese landen geen aanvullende test aan reizigers die volledig zijn ingeënt. De komende herfstvakantie zoeken we namelijk met velen de zon aan de Middellandse Zee op. Populaire bestemmingen zijn de zuidelijke Spaanse streek Andalusië en de eilanden Mallorca en Ibiza. In de Algarve in Portugal en in Griekenland schijnt de zon ook nog volop. De eilanden Kreta, Kos en Rhodos zijn bijzonder in trek.

Welke landen zijn er buiten Europa zoal toegankelijk?

  • Curaçao, Aruba en Bonaire. Heerlijk relaxen op de Caribische stranden is mogelijk, maar je moet wel bij aankomst een negatieve testuitslag laten zien en in sommige gevallen drie dagen na aankomst ook nog een antigeentest ondergaan.
  • Saba en Sint Eustatius. Deze stukjes Caribisch Holland hebben de kleurcode groen. Reizen is dus onbeperkt mogelijk, maar je moet bij aankomst wel een negatieve testuitslag laten zien.
  • Wie gevaccineerd is, mag vanaf 1 november weer naar het geliefde vakantielandd Thailand zonder in quarantaine te moeten. Dit gaat stapsgewijs en begint met gebieden waaronder de hoofdstad Bangkok en het vakantie-eiland Phuket. Vanaf 1 januari is heel Thailand naar verwachting weer open voor vakantiegangers.
  • Wie volledig is gevaccineerd, mag vanaf november weer naar de Verenigde Staten. Het inreisverbod voor de meeste Europeanen gaat van tafel. In het land zijn de coronabeperkingen al versoepeld nu een ruime meerderheid van de Amerikanen een prik heeft laten zetten. Wie gevaccineerd is, hoeft geen mondkapje meer te dragen, behalve in drukke binnenruimten, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer.
  • Canada heeft zijn grenzen kortgeleden geopend voor reizigers. Je moet wel volledig gevaccineerd zijn én een negatieve uitslag van een test, maximaal 72 uur voor vertrek afgenomen, laten zien. Op deze website zie je of je voldoet aan de toegangsvoorwaarden: https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/wizard-start
  • Ook Singapore laat vanaf 19 oktober weer Nederlanders toe, mits zij volledig zijn gevaccineerd. Deze boeiende stadstaat is ook een populaire overstapplek voor reizigers op weg naar Zuid-Oost Azië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Alle actuele reisadviezen vind je op Wijsopreis.nl

Auteur