Op wintervakantie: welke beperkingen gelden er?

Wie komende winter naar de Alpen wil, moet rekening met strenge coronamaatregelen. Welke zijn dat?

Oostenrijk hanteert het strengste beleid van alle Alpenlanden. Sinds maandag 22 november is het land in volledige lockdown voor minstens 10 en hoogstens 20 dagen. Een week eerder moest iedereen die niet is gevaccineerd al in lockdown. Voor wintersporters is ook belangrijk dat in Oostenrijk sinds begin november 2021 de 2G-regel geldt: je moet gevaccineerd of genezen zijn (maximaal 180 dagen) om toegang te krijgen tot openbare ruimten. Een negatieve corona-testuitslag volstaat dus niet meer. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • Restaurants
  • Skiliften (sinds 15 november)
  • Après-ski bars
  • Berghutten
  • Hotels en pensions
  • Fitnessruimtes.

Verder hebben de Oostenrijkers de regels voor de mondkapjesplicht aangescherpt. Overal waar de 2G-regel niet geldt, moet je een (medisch) FFP2-masker dragen. Die maskers koop je in elke Oostenrijkse supermarkt. Het is echter slim om ze vooraf te kopen, zodat je het meteen na aankomst kunt dragen. Dat kan online, bijvoorbeeld bij Bol.com.

Omdat in de skiliften nu de 2G-regel geldt, hoef je daar geen mondkapje meer te dragen. De liften mogen ook weer met de maximale bezoekerscapaciteit de berg op.

Wintersportgebieden hebben al aangekondigd streng te controleren op deze maatregelen. Wie zich er niet aan houdt, kan een boete tot maximaal 300 euro verwachten.

Italië heeft eind november 2021 strenge regels ingevoerd voor twintig gemeenten in de populaire wintersportregio Zuid-Tirol. Er geldt een avondklok van 20 uur tot 5 uur, en de horeca moet al om 18 uur sluiten. Dat geldt niet voor hotels. Daar wordt je ook na achten nog bediend.

De Italianen overwegen ook om een houdbaarheidsdatum van 9 maanden na de laatste prik in te voeren voor de QR-code. Je Italië alleen binnen als je je digitaal coronabewijs met je QR-code kunt laten zien. Ook moet je een ‘passenger locator form’ invullen, waarop je vermeldt waar je verblijft en hoe je kunt worden gecontacteerd. Wie vanuit een Italiaans wintersportgebied terugkeert naar Nederland, moet eveneens zijn coronabewijs laten zien.

In binnenruimten in Italië moet je een mondkapje dragen. In de buitenlucht hoeft dat niet, maar je moet er wel verplicht een bij je hebben. In Zuid-Tirol moet dit een medisch FFP2-mondkapje zijn.

Ook Frankrijk hanteert sinds eind november 2021 zeer strenge regels. Zonder boosterprik mag je vanaf 15 januari alleen met een negatief testbewijs naar een café, restaurant of skilift. Deze negatieve test mag bovendien maximaal slechts 24 uur oud zijn. Wie ouder dan 65 is, moet al vanaf 15 december kunnen aantonen dat hij een boosterprik heeft gehad. Het

coronabewijs ofwel DCC is dan niet meer geldig als de tweede prik zeven maanden geleden is gezet.

Ook om Frankrijk binnen te mogen, heb je een digitaal coronabewijs nodig. Wie niet is gevaccineerd, moet een negatieve testverklaring laten zien die maximaal 24 uur oud is. Ook moet je ‘een verklaring op erewoord’ invullen en bij je houden.

Download voor vertrek de zogenaamde 'pass sanitaire' (gezondheidspas) op je telefoon en upload je QR-code in om toegang tot bars, winkels, restaurants et cetera te krijgen. Het mondkapje is verplicht in openbare gesloten ruimtes, zoals winkels en in het openbaar vervoer. Waar de gezondheidspas verplicht is, hoef je geen mondkapje te dragen.

In Duitsland verschillen de maatregelen per deelstaat. In Noordrijn-Westfalen, waar het populaire skigebied Sauerland ligt, mag je PCR-test bijvoorbeeld maar 24 uur oud zijn en niet 48 uur, zoals in andere deelstaten. Op de meeste plekken geldt een mondkapjesplicht.

Wie het zich ten slotte kan veroorloven om de wintervakantie in het dure maar prachtige Zwitserland door te brengen, moet er rekening mee houden dat dit land een geel reisadvies heeft. Wie alleen een negatief testbewijs kan laten zien, moet zich tussen de 4e en 7e dag na aankomst opnieuw laten testen en het resultaat aan de autoriteiten laten zien. Ook moet je een ‘passenger locator form’ invullen en bij je houden. Net als elders moet je in openbare binnenruimten een mondkapje dragen. En vanaf 16 jaar moet je je digitale coronapas laten zien in bijvoorbeeld restaurants, bars en zwembaden.