100 jaar Schiphol: van grasveld tot giga-airport

Schiphol bestaat een eeuw in 2016 en dat wordt het hele jaar gevierd. Wij deden dat al met een nostalgische fotoserie. Ook op tv valt er veel moois te zien over onze nationale luchthaven.

Zo zond de NOS maandag 19 september een documentaire over Schiphol uit. Die vertelt een geschiedenis van echt Hollands ondernemerschap, die ertoe heeft geleid dat Schiphol van een grasveldje in de Haarlemmermeerpolder is uitgegroeid tot een van de grootste luchthavens van Europa. Dat is uniek, want geen enkele andere ‘mainport’ heeft zo’n kleine binnenlandse markt. Schiphol is ook een motor van onze economie, waar elke dag tienduizenden mensen hun brood verdienen.

De documentaire laat ook de keerzijde van de groei zien. Pijnlijk is het relaas van oud-bewoners van het dorp Rijk, dat in 1959 helemaal moest verdwijnen om plaats te maken voor de nieuwe Kaagbaan. Ze mochten op gesprek komen, zeggen ze, maar kregen alleen te horen dat Schiphol hun woningen had gekocht en de huur werd opgezegd. “Dat kon toen nog,” zegt een van de toenmalige topmensen.

Mensen die verantwoordelijk zijn geweest voor de groei van Schiphol, komen aan het woord. En ook laat de documentaire mooie historische filmbeelden zien. De documentaire kun je hier zien: www.npo.nl/nos-100-jaar-schiphol-luchtzaken-onder-de-zeespiegel/19-09-20...

Geniet van onze nostalgische fotoserie van Schiphol