Nostalgische fotoserie Schiphol - deel I: aankomst en vertrek

Onze nationale luchthaven viert dit jaar zijn 100e verjaardag, en dat vieren we met de mooiste foto's van vroeger. We trappen onze fotoserie af met "aankomst en vertrek”.

Aankomst en vertrek van de vliegtuigen werd in de jaren dertig van de vorige eeuw nog gewoon met krijt op een houten schoolbord geschreven, inclusief de naam van de 'bestuurder' (!) van het vliegtuig.

Vluchten naar 'ons Indië' hadden in de vertrekhal in het stationsgebouw een aparte balie.

Waar zijn de tijden gebleven dat tax-free aankopen nog echt belastingvrij waren? En een fles jenever (van het merk 'Kabouter') voor 4 gulden werd verkocht? Deze dame maakt een bestelling klaar, 1957.

Na de opening van het huidige Schipholcomplex in 1967 lagen de parkeerplaatsen niet meer voor de deur. Vanaf toen werden passagiers met een shuttlesbusje naar de vertrekhal vervoerd.

Chartermaatschappij Martinair laat in 1975 zien welke mensen er allemaal betrokken zijn bij uw vakantiereis. Van de baliemedewerker van het reisbureau tot de kok die de vliegtuigmaaltijden bereidt. Martinair werd opgericht in 1958 en vervoerde tot 2010 passagiers.

Benieuwd naar deel II: 'oude vliegtuigen'? U leest 'm hier! Als u nog meer Schiphol-foto's wil zien, ga dan naar het online museum op www.schiphol100jaar.nl

Meegedaan aan de prijsvraag voor een exclusieve rondleiding achter de schermen? Dit zijn de winnaars!

2 Comments

Door maria van maurik (niet gecontroleerd) op vr, 20-5-2016 - 15:20

Lijkt me een heel leuk dagje uit.

Door Piet van 't Zelfde (niet gecontroleerd) op do, 19-5-2016 - 15:35

Geweldig zoals u het blad en het internet special iedere keer weer, zeer interessant maakt om te lezen. Chapeau