48 uur Hamburg

Dit zijn onze ideeën voor een weekend in de ‘mooiste stad van Duitsland’. Met als must-do’s: de historische Speicherstadt en een boottochtje op de Alster of de Elbe.

Dag 1

 

10:15 Koffie

Miniwereld
De wijk Speicherstadt bestaat uit pakhuizen van rode baksteen waarin vroeger exotische waren zoals koffie en thee lagen opgeslagen. Een populaire attractie is Miniatur Wunderland, een soort Madurodam met ­modeltreintjes. Tip voor koffie: Speicherstadt Kaffee­rösterei, een café met een kleine koffiebranderij in een oud pakhuis.

12:45 Lunch

Hamburgs vispannetje
Restaurant Wasserschloss staat op het mooiste stukje van Speicherstadt en op het menu lonkt een Hamburgs vispannetje. Vanaf Wasserschloss loop je via de gerenoveerde wijk Hafencity naar de Elbphilharmonie, het nieuwe muziekgebouw van Hamburg. De combinatie van een oud pakhuis met moderne glasbouw erbovenop weerspiegelt de uiteenlopende muziek die er wordt uitgevoerd, van klassiek tot pop.  

15:00 Rondleiding

Ambitieuze keizer
Stipt om drie uur begint een rondleiding in het Rathaus in neo-renaissancestijl. De gids vertelt over een grote brand die een derde van de stad in de as heeft gelegd, overstromingen van de Elbe en over keizer Barbarossa die ervoor heeft gezorgd dat Hamburg kon uitgroeien tot een grote havenstad.

16:45 Shoppen

Tussen de miljonairs
Op de Neuer Wall, de duurste winkelstraat van de stad, winkelen van top tot teen verzorgde dames. Hier kun je bevroeden dat Hamburg de hoogste miljonairdichtheid van Duitsland heeft. Wie liever vaart dan winkelt, monstert aan op een stoombootje uit 1876 voor een tochtje op de Alster.

18:45 Diner

Haring met bietjes
Bij Vlet an der Alster, onder de arcadebogen naast het Rathaus, wordt Labskaus geserveerd, een traditioneel zeemansgerecht met bietjes, haring en een spiegelei. Een traditioneel toetje is Rote Grüze: moes van rood fruit met vanillesaus en room.

3x varen

De lichtjes van de haven en de door een kunstenaar ­verlichte ­Speicherstadt zijn te bewonderen tijdens een avond­rondvaart. www.abicht.de

Budgettip:
met een Hamburg Card vaar je gratis met de openbare ferry’s. Bijvoorbeeld van de Landungs­brücken in Sankt Pauli naar de Fischmarkt in Altona.

Deze rondrit wordt halverwege opeens een rondvaart: de HafenCity RiverBus is een amfibievaartuig waarin je de stad ziet, en daarnaast ook de haven vanaf het water. www.hafen­cityriverbus.de

Dag 2

 

10:00 Kunst kijken

‘Moin Moin’
Bij de ontbijtzaal in hotel Reichshof worden gasten begroet door een boomlange vriendelijke gastheer (in Hamburg groet je de hele dag met ‘moin’, of ‘moin moin’ als je langer van stof bent). Erna bezoeken we de Hamburger Kunsthalle. Tussen de honderden schilderijen is Terrasse des Restaurants Jacob in Nienstedten an der Elbe van Max Liebermann (1847-1935) een impressionistische blikvanger.

11:30 Pauze

Villa aan het water
De S1-trein stopt bij halte Klein Flottbek vlak bij het Jenischpark. In het park staat Ralph’s Kiosk, een cafeetje met stoelen en tafeltjes onder een hoge boom. Naast het parkcafé ligt het Jenisch Haus, een landhuis in classicistische stijl dat open is voor publiek. Het gazon achter de villa loopt af richting de Elbe, waar reusachtige containerschepen richting Noordzee varen.

13:00 Lunch

Sfeervol terras
Hamburgers wandelen of fietsen in het weekend graag langs de Elbe-oever. Hotel-restaurant Louis C. Jacob, niet ver van Teufelsbrück, is ingetogen chic en heeft het Lindenterrasse, het sfeervolle terras dat Max Liebermann vereeuwigde (zie linkerkolom). Goed adres voor een lange lunch.

15:15 Gebak

Heerlijke ‘Kaffeegarten’
Blankenese is een voormalig vissersdorp ten westen van Hamburg. Er staan weelderige villa’s en grote houten huizen in lichte kleuren. De sfeer doet denken aan Sylt, het chique Waddeneiland dat de Hamburgers als ‘hun’ eiland beschouwen. Achter een haag in de wirwar van straatjes en trappen van het Blankeneses Treppenviertel ligt Kaffeegarten Schuldt verborgen, met een heerlijk terras waar dito taart wordt geserveerd.

20:30 Muziek

Beatles en Brahms
In Hamburg begon het succes van The Beatles. Voor fans is er de ‘singalong’-rondleiding van Stefanie Hempel, die met haar ukelele een tocht maakt langs alle nachtclubs op en rond de Reeperbahn waar ‘the fab four’ optraden. Wie liever klassieke muziek hoort, gaat naar de Binnenalster, een meertje in het centrum van de stad. Daar drijft bij gelegenheid een scherm op het water waarop rechtstreekse registraties vanuit de Hamburgse Staatsoper worden vertoond. Het publiek op de kade aan de Jungfernstieg neuriet gezellig mee.

Praktische tips

Hamburg ligt op 444 kilometer rijden van Utrecht. De trein doet er ruim vijf uur over vanuit Utrecht en KLM vliegt er rechtstreeks in één uur naartoe vanaf Schiphol.

Met de Hamburg Card – vanaf €10,50 voor één dag – kun je gebruikmaken van het openbaar vervoer en krijg je korting op meer dan 150 attracties. www.hamburg-tourism.de

De Kunstmeilenpass (€20 met Hamburg Card) geeft drie dagen lang toegang tot vijf musea. www.kunstmeile-hamburg.de