48 uur in Valencia

Zon, zee, cultuur en lekker eten. Proef van het Spaanse leven in de geboortestad van de paella.

Dag een
09:00 Ontbijt
Mercado Central
Doe zoals de Spanjaarden en ontbijt staand in een barretje met een café con leche en wat toast of zoete churros. Bijvoorbeeld op de Mercado Central. Deze overdekte markt in het oude centrum van de stad is een van de grootste en mooiste van ­Europa. Fruit, inktvissen, ­kazen en andere lekkernijen: je kijkt je ogen uit.

10:00 Kijken
Middeleeuws stadshart
Niet ver bij de Mercado Central vandaan ligt de middel­eeuwse wijk El Carmen, ingesloten door de oude stadswal en de Torres de Serrano, de imposante oude stadspoort. De kronkelende straatjes en historische pleinen ademen geschiedenis. Zo zijn er meer sporen uit de Moorse tijd te vinden, zoals de Portal de la Valldigna. Ook de moderne tijd is vertegenwoordigd. Het IVAM, het museum voor ­moderne kunst, toont onder andere
werken van Picasso en ­beeldhouwer Julio González.

14:00 Lunch
In de schaduw van de olijf
De wijk El Carmen barst van de gezellige cafés en restaurants, dus het moet niet moeilijk zijn om hier de eetlust te stillen. Op de Plaza del Arbol vind je het gezellige terras van de Taberna el Olivo, dat in de schaduw van een grote olijfboom ligt. Bestel van die heerlijke tapas.

16:00 Wandelen
Stad in stad
Een wandeling door het ­futuristische La Ciudad de las Artes y las Ciencias voelt als een reis naar de toekomst. Deze stad in de stad van de architecten Santiago Calatrava en Félix Candela bestaat uit zes gebouwen, met onder andere de opera, een aquarium en een grote IMAX-bioscoop. Wie even wil bijkomen van alle indrukken, kan de rust opzoeken van het nabijgelegen park Jardín del Turia.

18:00 Borrel
Sterk water
Spanjaarden gaan pas laat aan tafel, een goed excuus om typisch Valenciaanse drankjes als de horchata ­(orxata in het Valenciaans), een drank op basis van ­noten, of de cocktail Agua de Valencia te proberen. Veel cafés hebben hun ­eigen recept van dit drankje, maar doorgaans bestaat het uit een mix van cava, verse jus d’orange, wodka en gin. Geen water dus, maar sterk water! Een populaire plek om het te proeven is Café de las Horas, in een zijstraatje van de Plaza de la Virgen in El Carmen.

Dag twee
09:00 Uitzicht
Naar de kerk
Het beste uitzicht over de stad biedt de Torre del ­Miguelete, onderdeel van de Catedral de Valencia. Vanaf de toren is het verschil tussen de kronkelende steegjes van de oude binnenstad en het moderne deel goed zichtbaar. De bijbehorende kathedraal uit de dertiende eeuw is gebouwd op de resten van een moskee, die weer boven op een Romeinse tempel werd gebouwd. Een fraai staaltje religieuze recycling.

11:00 Kunst
Fallas-museum
Een van de beroemdste Spaanse feesten in maart in Valencia is Las Fallas. Drie weken lang staat de stad in het teken van optochten en vuurwerkshows. Hoogtepunt is het verbranden van de ­ninots, de poppen die in de optochten hebben gestraald. De mooiste blijft gespaard en komt bij de collectie van het Museo Fallero. Die van de afgelopen tachtig jaar zijn er ook te bewonderen.

14:00 Lunchen
Op het strand
Traditiegetrouw gaan de Valencianen op zondagmiddag paella eten aan het strand. Want Valencia is de geboorteplaats van de paella. Een van de beroemdste paella­restaurants aan zee is het legendarische La Pepica, dat als specialiteit een paella met schelpdieren heeft. De Paella Valenciana, met konijn, kip en slakken, staat uiteraard ook op de kaart.

16:00 Uitbuiken
Dobberen op het meer
Na de paella is een boottocht­je de ideale activiteit om even rustig uit te buiken. Het meer l’Albufera (15 kilometer ten
zuiden van Valencia) is het
grootste zoetwatermeer van
Spanje. Vogelaars komen hier voor zilverreigers, ibis-
sen en dodaarzen. Het natuurgebied is ook ­bekend om de rijstteelt, die uiteraard in de paella verdwijnt. Speciale bussen ver­­zorgen tours door de rijstvelden.

19:00 Aperitief
Vis uit blik
Stop op de terugweg in ­Ruzafa. Deze zuidelijke wijk van Valencia komt ’s avonds tot leven. De vermout van het huis in Ubik Café, een boekwinkel en café ineen, is een goed aperitiefje. Stap voor een Spaans biertje even binnen in het nabijgelegen Olhöp Craft Beer House. Restaurant La Cooperativa del Mar is helemaal gewijd aan vis uit blik. Geen kleffe tonijn, maar echte Spaanse lekkernijen als ingelegde ansjovis. Leuk: achter de bar zijn prachtig versierde blikjes opgestapeld.

Praktische tips

  • Beste tijd om Valencia te bezoeken: voorjaar en najaar.
  • Vanaf ­Schiphol: 2,5 uur (met o.a. KLM, ­Trans­avia en Vueling).
  • Taal: naast Spaans ook een dialect van het Catalaans, het ­Valenciaans.
  • Spaans eetpatroon: ­ontbijt licht, eet een ­stevige lunch en ­dineer vanaf 21.30.
  • Winkels: ­gesloten tussen 14 en 17 uur. ­Behalve ­warenhuizen en winkel­centra.
Trefwoorden: