5x uniek: kanaaleilanden

Getty Images

Ze liggen vlak voor de Normandische kust, maar zijn niet Frans. En ­hoewel de sfeer ‘very British’ is, varen ze hun eigen koers. Wat geeft elk van deze vijf Kanaaleilanden zijn speciale karakter?

Er is amper tijd voor een driesterren-sudoku en een kopje koffie tijdens de vlucht van Nederland naar de Kanaaleilanden. Ze liggen voor de kust van Normandië, op een twintigtal kilometers van het Franse vasteland. Gezien die ligging is het opmerkelijk dat ze niet tot Frankrijk behoren. Eeuwen geleden mochten de bewoners beslissen bij welk land ze wilden horen en sindsdien zijn ze Brits. Maar ze hebben eigen wetten, muntsoorten en bestuur. Het Franse verleden zie je terug in straat- en achternamen en de plaatselijke variant van het Frans wordt nog – mondjesmaat – gesproken. Maar verder is de sfeer ‘very British’. Er zijn pubs, fish & chips, cream tea met scones en weelderige tuinen, je moet links rijden en je wordt aangesproken met een gemoedelijk ‘my love’.

1. Een drankje onder een parasol op Guernsey

De wandelroute van hoofd- en havenstadje St. Peter Port naar Fermain Bay is een mooie kennismaking met Guernsey. De wandeling voert langs rock pools (ommuurde zwembaden in zee), het Guernsey Aquarium en het La Vallette Underground Military Museum. Onderweg heb je uitzicht op zee. Een beloning wacht onder de parasols van het Fermain Beach Cafe (‘since 1886’). Of neem een duik in de baai van Fermain.

Aanraders voor de overige dagen op Guernsey: bezoek Hauteville House, het huis van de Franse schrijver ­Victor Hugo, die over de Kanaaleilanden zei: “Het zijn stukjes Frankrijk die in zee zijn gevallen en door Engeland zijn opgepakt.” Bekijk de tien wandkleden van Guernsey Tapestry met daarop de historie van Guernsey. Beklim de Victoria Tower (de sleutel kun je ophalen in het Guernsey Museum in Candie Gardens). Koop een traditionele ‘guernsey’, een stoere trui van oiled wool. Of drink een bier­tje in een pub. De Nederland­se acteur Michiel Huisman deed dat onlangs ook: voor zijn rol in The Guernsey Literary and Potato Peel Pie ­Society bezocht hij enkele pubs om het lokale Guernsey-accent te leren.

Getty Images

2. Sark met paard en wagen

Met vijfhonderd bewoners en geen verharde wegen, straatverlichting of auto’s is Sark een volledig andere wereld. Sark is feitelijk een rots­plateau, waardoor je bij aankomst in de haven eerst een stukje moet klimmen. Op het plateau staan paarden te trappelen om je mee te nemen in hun wagen. Maar lopend over ­kleine weggetjes en smalle paadjes zie je meer van dit bekoorlijke sprookjeseiland.

De Barclay-broers (zie ook bij 3. ­Brecqhou) hebben helaas hun hotels op Sark gesloten, waardoor er enkele ‘dode hoeken’ zijn, maar dat lijkt het enige minpuntje van dit bucolische eiland. Het toppunt van deze idylle: La Seigneurie Gardens, een betoverende tuin met uitbundig rozenprieel en een victoriaanse kas. Naast ­rozengeur is er ook maneschijn: door zijn ligging en het ontbreken van straatverlichting is Sark een dark sky island; je kunt er de sterren heel goed zien.

3. Excentrieke rijkaards op Brecqhou

Zowel aan Sark als aan Herm grenzen eilandjes die door excentrieke rijkaards worden bewoond. Op ­Brecqhou, naast Sark, zijn het de Barclay-broers, een tweeling van 84 jaar, die miljarden verdienden met kranten, hotels en onroerend goed. In de jaren negentig hebben zij op hun eiland een groot kasteel laten bouwen.

4. Het grote nietsdoen op Herm

Voor het heerlijke nietsdoen gaan Kanaaleiland-hoppers naar Herm. Zelfs als ik zou willen is het moeilijk op dit eiland mijn agenda vol te krijgen. De vaartocht vanaf Guernsey duurt twintig minuten (verzoek aan mij van de grappende oudere kaartverkopers: “Kun je vermelden dat er heel knappe mannen in het loket werken?”). Eenmaal op Herm is mijn grootste dilemma of ik met de klok mee of tegen de klok in het eiland rond zal lopen (duur: twee uur). Met een beetje geluk zie ik puffins (papegaaiduikers) in het water of op de rotsen, maar ik kom ze zeker tegen in de souvenirwinkel bij het haventje, in de vorm van een knuffeldier. Op Herm mag je overigens alleen wonen als je iets bijdraagt (lees: werkt), en dat geldt voor ongeveer 65 mensen. Je kunt ook linea recta naar het strand gaan, dé grote attractie van Herm. Het populairste strand is Shell Beach, dat voor mijn ogen oplicht in de zon en wordt omlijst door groenblauw kristalwater. Maar ook de kleine Belvoir Bay is aanlokkelijk.

Getty Images

5. De romantische baaien van Jersey

Vergeleken met Guernsey, Sark en Herm doet Jersey het minst zijn best om de bezoeker te behagen. Er is een grote haven met veel beton en hoofdstad Saint Helier is wat groezelig. Veel mensen werken in wat hier ­eufemistisch financiële dienstverlening wordt genoemd. Jersey is echter niet alleen op het gebied van belastingen een paradijs. Naast de drukte in het zuidoosten zijn er romantische baaien en brede stranden, die bij eb aan een maanlandschap doen denken. Het binnenland is landelijk met schilderachtige dorpjes in het groen. Hortensia’s en agapanthussen groeien er alsof het onkruid is. In de wei lopen typische Jersey-koeien en in de aarde groeien de al even kenmerkende Jersey Royal-aardappelen.

Tips voor Jersey: 16 New Street, een elegant Georgian town house gerenoveerd door de National Trust. Jersey Zoo, opgericht door schrijver Gerald Durrell. De Britse prinses Anne gaat geregeld – anoniem – langs bij zijn weduwe, die nog altijd op het landgoed woont. Verder Lavender Farm, waar je op de houten veranda van het cafeetje kunt genieten van lavender cherrypie. Een fietstochtje langs de boulevard tussen Saint Helier en Saint Aubin of zelfs naar de vuurtoren van Corbière. En de lekkerste vis van de barbecue eet je sinds jaar en dag aan een picknicktafel op een rots bij Faulkner Fisheries.

Getty Images

Kanaaleilanden praktisch

Met Plus kunt u een bezoek brengen aan de paradijselijke Kanaaleilanden. Kijk hier voor meer informatie!

Varen: de boot van Guernsey naar Herm doet er twintig minuten over; die naar Sark ruim drie kwartier. De overtocht met de fast ferry tussen Guernsey en Jersey duurt ongeveer een uur. Zeker in het hoogseizoen is reserveren verstandig.

Wandelen: er zijn prachtige wandel­routes, dus neem comfortabele schoenen mee. De grotere eilanden Jersey en Guernsey hebben goed openbaar vervoer, dus een bus die je terugbrengt naar het hotel is nooit ver weg.

Betalen: de Kanaaleilanden hebben hun eigen munt (de Jersey pound en de Guernsey pound), maar gewone Britse ponden worden ook aanvaard.

Veiligheid: wil je naar het strand, ­informeer dan vooraf ter plaatse waar een toegankelijk strand met een veilige waterstand en weinig wind is.