Beleef de verhalen van Duizend-en-een-nacht in wonderlijk Oman

Het Sultanaat Oman ligt aan de Zuidoostkust van het Arabische Schiereiland, ingeklemd tussen de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen en Saoedi-Arabië. Bij het Midden-Oosten denken we vaak aan gigantische metropolen, maar in Oman vindt u die juist niet. Daarentegen treft u er een rijke cultuur en natuurlijke diversiteit aan. De hoogtepunten van Oman op een rij.

Oman is een wonderlijk en afwisselend land, met enorme tegenstellingen. Niet alleen onder de verschillende bevolkingsgroepen – de bevolking bestaat oorspronkelijk uit stammen uit alle windstreken – maar ook onder de verschillende gebieden van het land. Want, Oman is veel meer dan een eindeloze zandvlakte.

Wahiba Sands

Die zandvlakte is er overigens wel, maar eentonig is deze zeker niet. De Wahibawoestijn, vooral bekend als de Wahiba Sands, is een wonderlijke oase met prachtig geel- en roodgekleurd zand en hoge zandduinen – tot wel 200 meter. In de Wahibawoestijn waant u zich in een van de verhalen uit Duizend-en-een-nacht, met oosterse tradities, heerlijk geurende specerijen, prachtige zonsopkomsten en -ondergangen en overnachtingen onder een heldere sterrenhemel. Hier maakt u namelijk kennis met de Bedoeïenstammen, die in de woestijn nog op traditionele wijze in kampen wonen. Ook kunt u op safari, met een terreinwagen of op Arabische wijze: op de rug van een kameel.

Wadi’s

Het woestijnlandschap van Oman telt verschillende wadi’s. Dit zijn rivierdalen die het grootste deel van het jaar droog staan. Na een (korte) periode krijgen de wadi’s meestal te maken met een onverwachte piekafvoer van regenwater, en dat leidt tot indrukwekkende waterpartijen die de rivierbedding vullen: de zogenaamde flash floods. Toch zijn er ook sprookjesachtige wadi’s te vinden, waar u het hele jaar door kunt genieten van heldergroen water, palmbomen en exotische bloemen. Hier kunt u prachtige wandelingen maken, een verkoelende duik nemen of net als de lokale bevolking picknicken in de rust van de natuur. Deze wadi’s moet u zeker bezoeken:

 • Wadi Shab
 • Wadi Bani Khalid
 • Wadi Al Abriyeen
 • Wadi Al Hawqayn
 • Wadi Tiwi
 • Wadi Darbat

Muscat

Muscat – officieel Masqat geheten – is al vanaf de 9de eeuw een belangrijke havenplaats aan de Golf van Oman en de hoofdstad van het land. Opvallend aan de stad is het ontbreken van een centrum met moderne hoogbouw; in plaats daarvan staat het centrum vol met lagere moderne, maar wel karakteristieke witte gebouwen. Het oude centrum heeft veel bezienswaardigheden, die herinneren aan de rijke geschiedenis van de stad en zijn inwoners. U vindt er bijvoorbeeld prachtige moskeeën, paleizen, het imposante Royal Opera House en gigantische eeuwenoude forten. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hun hart ophalen in een van de vele musea en voor toeristen die liever de authentieke sfeer proeven, zijn er verschillende kleine en grote markten, waar de geur van verse specerijen en zijde overheersen.

‘De groene berg’

Het Hadjargebergte is de centrale bergketen van Oman, die zich van de grens met de Verenigde Arabische Emiraten naar Indische Oceaan uitstrekt over het landschap van Oman. De bergketen is geliefd onder geologen, omdat begroeiing op de meeste plaatsen afwezig is. Hierdoor zijn in de – soms bijzonder gevormde – rotsformaties de verschillende aardlagen en geologische tijdvakken goed terug te zien.

Midden in het gebergte ligt het Djabal Achdarmassief. In tegenstelling tot veel andere delen van het Hadjargebergte, komt hier relatief veel begroeiing voor. Dit komt door de vele neerslag en de naam – die ‘groene berg’ betekent – is hier dan ook van afgeleid. De terrassen, die gebruikt worden voor landbouw, geven het Djabal Achdarmassief een bijzondere uitstraling. De bergtoppen van dit massief, bijvoorbeeld de Djebel Sjams (3.009m) behoren tot de hoogste van Oman.

Ras Al Jinz Turtle Reserve

De kust van Ras Al Jinz vormt het meest oostelijke punt van het Arabische Schiereiland. De kust is wereldberoemd om het reservaat voor groene zeeschildpadden: het ‘Ras Al Jinz Turtle Reserve’. Voor deze bedreigde diersoorten vormt het reservaat de belangrijkste nestplaats aan de Indische Oceaan. Sinds 1996 zet de organisatie zich in om de groene zeeschildpadden te beschermen tegen menselijke invloeden. Als bezoeker kunt u overnachten in het reservaat en de schildpadden in hun natuurlijke omgeving ervaren.

UNESCO Werelderfgoed in Oman

Oman heeft verschillende locaties die opgenomen zijn op de Werelderfgoedlijst van UNESCO:

 • Fort Bahla: een van de vier historische forten bij de stad Bahla.
 • Archeologische plaatsen Bat, Al-Khutm en Al-Ayn: een verzameling van nederzettingen en necropolissen uit het derde millennium voor Christus.
 • Het Land van de Olibanum: een archeologische opgraving van de stad Khor Rori, met bomen die Olibanum leveren.
 • Aflaj-irrigatiesystemen: van de ruim 3.000 irrigatiesystemen in Oman, staan er vijf op de Werelderfgoedlijst.
 • De oude stad van Qalhat, met onder andere een 14de-eeuws mausoleum.