De 5 mooiste stadjes van Toscane 

Niet alleen het heuvelachtige landschap maakt Toscane zo betoverend, ook de eeuwenoude stadjes zijn een lust voor het oog. Dit zijn volgens ons de vijf stadjes die je niet mag overslaan.

5. San Gimignano

San Gimignano is een ommuurd stadje in de provincie Siena. Dankzij de middeleeuwse architectuur is het een pareltje voor toeristen. De veertien opvallende torens – gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw – zijn al van veraf te zien. 

In 1990 is het historisch centrum van San Gimignano opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. Het is nog altijd een van de best bewaarde middeleeuwse stadjes van Toscane. 

Onmisbare tips: Collegiata (kerk), Museo Archeologico, Torre Grosso (54 meter hoge toren). 

4. Volterra

Op een heuvel in de provincie Pisa schittert een stadje genaamd Volterra, gesticht door de Etrusken. De ligging is prachtig, met goed uitzicht op de heuvelachtige omgeving. Vooral het Romeins theater, dat gebouwd werd in de eerste eeuw v.Chr., oogt indrukwekkend. Gedurende de eeuwen verdwenen de restanten van het theater onder een laag aarde. Pas in 1951 begon een opgraving, waarbij het theater en de gebouwen eromheen weer bovenkwamen.

Onmisbare tips: Duomo di Volterra (kerk), gebouwd in Romaanse stijl en van de buitenkant bijna onaangetast, Palazzo dei Priori (paleis uit 1208), het fort van de Medici.

3. Lucca

Lucca, zo’n 25 km ten noordoosten van Pisa, is een van de rijkste steden in Noord-Italië. De stad kent een rijke, Romeinse geschiedenis omdat het op een kruispunt van drie langeafstandswegen lag. Het rechthoekige schaakbordpatroon van het stadscentrum herinnert aan het typerende stratenplan van de Romeinse nederzetting. 

Onmisbare tips: de drie grote pleinen Piazza dell’Anfiteatro, Napoleone en San Michele, Basiliek van San Frediano, Torre Guinigi (met bovenaan een daktuin van eeuwenoude steeneiken). 

2. Montepulciano

Een pareltje voor liefhebbers van de renaissance. Tijdens een actieve looptocht door de stijlen hoofdstraat kijk je je ogen uit dankzij de authentieke paleizen en kerken. De klim naar boven wordt beloond met een fantastisch uitzicht op Zuid-Toscane vanaf ruim 600 meter.

En vooral: met een glas Vino Nobilewijn aan het grote plein Piazza Grande. De wijn, van de Sangiovese-druif, werd in 1980 bekroond met het DOCG-predicaat en is niet voor niets een van de beste wijnen van Italië. Ook Chianti en de Rosso di Montepulciano komen uit Montepulciano.

Onmisbare tips: de Dom van Montepulciano, Palazzo Comunale, Nobili-Tarugi, San Biagio (kerk) en de wijnvatenrace op de laatste zondag van augustus.

1. Porto Ercole

Misschien kent u Porto Ercole nog als vakantiebestemming van de koninklijke familie. In 1959 liet prins Bernhard daar zijn vakantievilla l’Elefante Felice bouwen – die een paar jaar geleden gesloopt werd. Porto Ercole is een populaire bestemming voor mensen die met de boot langs de Italiaanse kust varen. Het stadje omringt voor een groot deel de opvallende, lichtblauwe haven. Het water, de heuvels en het groen zorgen voor een paradijselijk aankomstplaatje. 

Onmisbare tips: duiken en snorkelen, Forte Stella (specialiteitenmuseum), historische wandelroutes.