De magische natuur van IJsland

Getty Images

Wie van ongerepte natuur houdt, is in IJsland helemaal op z’n plek. Op weinig andere plekken kunt u van zo dichtbij ervaren waar de natuur toe in staat is. We laten u de natuurlijke hoogtepunten van IJsland zien.

IJsland is constant in beweging. Door de ligging op de Midden-Atlantische Rug groeit het eiland aan door vulkanisme en de meedogenloze elementen breken het op hun beurt weer af.

Wie het ruige en rotsachtige landschap van IJsland ziet, kan zich waarschijnlijk niet voorstellen dat het land vroeger vol stond met oerbossen. Om huizen te bouwen en te verwarmen en om ruimte te maken voor grote grazers, zijn deze in de loop der eeuwen allemaal verdwenen; de weinige bossen die u nu nog in IJsland vindt, zijn allemaal weer kunstmatig aangelegd.

[ITEMADVERTORIAL]

Nationale parken

IJsland heeft drie nationale parken, die stuk voor stuk een bezoekje waard zijn.

Het parlement in Þingvellir

Voor toeristen is Þingvellir ‘slechts’ een prachtig natuurgebied, maar voor IJslanders is het een historische plaats. Hier richtten de nakomelingen van Ingólfur Arnarson – de stichter van Reykjavik – het Alding, het IJslandse parlement op. Þingvellir is een unieke plek, niet alleen vanwege de historie, maar ook vanwege het landschap – dat overigens ook de reden is dat de IJslanders hier het Alding oprichtten.

Op weinig plekken ter wereld is de Midden-Atlantische Rug zo goed zichtbaar als hier: deze loopt dwars door het gebied en de grote vlakte van Þingvellir vormt de scheiding tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische plaat. De tektoniek heeft hier vulkanen, fissuren, verzakkingen en breuklijnen en kloven en spleten veroorzaakt, sommige gevuld met ijskoud, kristalhelder water uit ondergrondse bronnen. Ook ligt hier het grootste natuurlijke meer van IJsland.

IJsgrotten onder de Vatnajökull

Vatnajökull is ontstaan door de samenvoeging van twee oudere nationale parken: Skaftafell en Jökulsárgljúfur. Het Nationale Park is een van de grootste van Europa en wordt vooral gevormd door de Vatnajökull gletsjer. Onder deze gletsjer, die een ijslaag tot wel 950 meter dik heeft, liggen bergen, plateaus en vulkanen en in het noorden van het park liggen een aantal actieve vulkanen. De gletsjer staat bekend om zijn ijsgrotten, die een deel van het jaar bloot komen te liggen. Je kunt dan een bijzondere tocht onder het ijs maken.

Getty Images

Naar het middelpunt van de aarde

Snæfellsjökull vormt het middelpunt van Jules Verne’s ‘Naar het Middelpunt van de Aarde’. In dit boek dalen de hoofdpersonen af in de vulkaan Snæfellsjökull, die door het ingestorte dak de indruk geeft dat hier inderdaad de toegang tot de wereld onder de aardkorst. De vulkaan ligt op het schiereiland Snæfellsnes, waar je verder een prachtige ruige natuur vindt met lavavelden, hoge kliffen en watervallen. Jules Verne is overigens nooit in IJsland geweest.

Donkere burchten

Dimmuborgir betekent letterlijk duistere burchten of kastelen en dat is dan ook precies wat je hier aantreft. Op lavavelden, die hier zijn ontstaan na vulkaanuitbarstingen van duizenden jaren geleden, hebben zich rotsformaties gevormd die de dreigende uitstraling hebben van eeuwenoude, vervallen burchten.

Getty Images

Watervallen

De vele hoogteverschillen en rivieren in het IJslandse landschap zorgen voor een enorme hoeveelheid watervallen. De hoogste is de Glymur, maar desondanks is dit een van de minder bekende watervallen door de afgelegen ligging. De bekendste is Dettifoss, in het noorden van IJsland, waar het water over een breedte van 100 meter zo’n 44 meter naar beneden stort. Een andere bijzondere waterval is de Seljalandsfoss waterval. Het leuke van deze waterval is dat u er achterlangs kunt lopen. U heeft dan een bijzonder uitzicht over het dal terwijl het water vlak voor u naar beneden stort. Ook de moeite waard is de Godafoss, de ‘Waterval van de Goden’. Deze is zeer makkelijk te bereiken en mede door de prachtige ligging en vorm een toeristische hotspot.

Getty Images

Vulkanen

De ligging op de Midden-Atlantische Rug zorgt ervoor dat er op IJsland veel vulkanen voorkomen. Een mooi voorbeeld is het vulkanische gebied rond het Mývatn meer, dat zelf ook door vulkanisme is ontstaan. Hier ligt onder andere de Kraflavulkaan. Ook de Eyjafjallajökull is geen onbekende. Deze vulkaan legde in 2010 een groot deel van het Europese luchtverkeer plat, toen na een uitbarsting asdeeltjes zich over heel Europa verspreidden.

Andere natuurlijke bezienswaardigheden van IJsland zijn:

  • Het zwarte strand van Vik.
  • De Fjaðrárgljúfur kloof.
  • De walvisrijke wateren in het noorden van IJsland.

Getty Images
Auteur 
  • Herman Keizer