De meest afgelegen vliegvelden ter wereld

Na aankomst op een buitenlandse luchthaven moet je meestal nog de trein of metro in om naar de stad te reizen. Soms ben je zo bij je hotel, maar in andere gevallen heb je minder geluk.

Dicht bij het centrum

Bij veel bestemmingen sta je (gelukkig) voor de deur van het hotel voordat je er erg in hebt. Dat is het geval als je bijvoorbeeld op deze vijf luchthavens landt, want die liggen vlak bij het centrum:

- London City Airport (10 kilometer van het stadscentrum)
- Boston Logan Airport (5 kilometer)
- Las Vegas McCarran Airport (6 kilometer)
- George Best Belfast Airport (5 kilometer)
- Miami International Airport (8 kilometer)

Afgelegen luchthavens

Maar je kunt ook flinke pech hebben. Er zijn namelijk vliegvelden die de naam van een stad dragen, maar er in werkelijkheid tientallen kilometers vandaan liggen. Dan moet je na de landing nog uren in de trein zitten of een peperdure taxi nemen. Dat is het geval als je bijvoorbeeld op een van deze vijf luchthavens landt:

- Stockholm Västerås (100 kilometer van het stadscentrum)
- Oxford Airport (100 kilometer van Londen)
- Reus Airport (105 kilometer van Barcelona)
- Torp Sandefjord Airport (118 kilometer van Oslo)
- En het allerbontst maakt de luchthaven Aéroport Paris-Vatry het: die ligt helemaal niet bij Parijs, zoals de bedrieglijke naam doet vermoeden, maar tussen Reims en Troyes. Naar de Franse hoofdstad is het maar liefst twee uur rijden!

Stedentrips

Wat kun je doen om te voorkomen dat je na de landing ontdekt dat je pas halverwege je reis bent? Plus-reisredacteur Thijs Joosten: "In Pisa in Italie kon ik vanaf de luchthaven zelfs te voet naar mijn bed and breakfast gaan. Heerlijk relaxed was dat. Zo comfortabel maak ik het maar zelden mee, maar eenmaal geland wil ik niet nog urenlang in een trein of bus hoeven zitten." Daarom heeft Thijs 3 insider-tips voor wie op stedentrip gaat:

1. "Luchthavens vlakbij de stad hebben vrijwel altijd een goede trein- of metroverbinding met het centrum. Maar juist de luchthavens in de middle of nowhere hebben vaak geen rechtstreekse ov-verbinding, waardoor de reis extra lang uitvalt. Op de website van de luchthaven zie je hoe de verbindingen zijn."

2. "Veel grote steden, zoals Londen, Berlijn, New York en Stockholm, hebben meerdere luchthavens. Wie voor een duurder ticket kiest, kan uiteindelijk toch goedkoper uit zijn omdat de luchthaven dichter bij het stadscentrum ligt."

3. "Ver weg gelegen luchthavens worden vrijwel alleen bediend door lowcost-airlines zoals Ryanair omdat de afhandelingskosten er veel lager zijn. Vaak voegen die op hun website heel brutaal de naam van de stad toe aan de naam van de luchthaven (bijvoorbeeld "Oslo Torp" of "Memmingen-Munich West". Trap niet in die valstrik! Kijk voor het boeken eerst op Google Maps hoe lang de reis van de luchthaven naar de stad is."

Zo boek je een goedkope vliegvakantie