Zo boek je een goedkope vliegvakantie

Getty Images

Als je slim boekt, kun je bezuinigen op de gemiddelde prijs voor een vakantie. In welke maand is een vakantie het goedkoopst en hoe ver van tevoren moet je boeken om voordeel te krijgen?

Wanneer gaan?

Nederlanders zijn een reislustig volk, ook al hebben we de minste vakantiedagen van de zeven landen in West-Europa. De laatste jaren geven we steeds meer vakantiegeld daadwerkelijk uit aan vakanties. Toch boekt maar liefst 96 procent van de vakantiegangers zijn vliegticket niet op het meest gunstige moment. En dat terwijl het flink kan schelen in de prijs.

Het is algemeen bekend dat het duurder is om in het hoogseizoen op vakantie te gaan. In het laagseizoen springt er één maand uit waarin het relatief goedkoop is om het land te verlaten: november.

Wanneer boeken?

Prijsvergelijker Skyscanner heeft 250 miljoen vliegprijzen bekeken van de afgelopen drie jaar. Van acht populaire vakantiebestemmingen onder Nederlanders zijn de beste periodes om te boeken in kaart gebracht.

Bestemming

Aantal weken vooruit

Gem. vluchtprijs

Bangkok

30 weken

4% besparing

718

Barcelona

10 weken

17% besparing

177

Curaçao

30 weken

28% besparing

763

Lissabon

15 weken

20% besparing

205

Londen

11 weken

31% besparing

147

Marrakech

9 weken

22% besparing

253

New York

17 weken

9% besparing

673

Rome

19 weken

24% besparing

169

Conclusie

Als je graag wilt wegdromen tijdens de klanken van de Fado in Lissabon, geeft Skyscanner je de tip om je plek in het vliegtuig 15 weken voor vertrek te boeken. Je bespaart dan een vijfde op je vliegticket en dat is toch al snel 41 euro. Voor liefhebbers van Rome is het het voordeligst om 19 weken van tevoren te boeken. Bij een reis naar Curaçao is het slim om er 30 weken van tevoren al bij te zijn. Dat levert gemiddeld een besparing van 137 euro op.

Heeft uw vlucht flinke vertraging gehad? Lees hier of u recht heeft op een vergoeding.

Tankvoordeel

Gaat u met de auto op vakantie? Zo bespaar je brandstof.

Bron: Skyscanner