De Portugese keuken

Getty Images

Als je naar Portugal op vakantie gaat, wat kun je dan verwachten? Heel veel vlees en vis! Dankzij het rijke koloniale verleden is de Portugese keuken gevuld met verrassende ingrediënten.

De keuken van Portugal is eerlijk en eenvoudig: heel veel vis, vlees, heerlijke soepen. Kaneel, kruidnagel, koriander en pepertjes worden veel gebruikt. De meer exotische invloeden hebben in de loop der jaren via de verschillende koloniën in de Portugese keuken hun intrede gedaan.

In Portugal zelf verbouwt men veel olijven. Het vlees komt voornamelijk van eigen bodem en omdat Portugal een echt zeevaardersland is, staat er op iedere menukaart veel verse vis met zeevruchten. De meest populaire vis is de bacalhau (gezouten kabeljauw).

Getty Images

Typisch Portugees: bacalhau

Qua voorgerecht kunt u in Portugal een heerlijke soep verwachten: goed gevuld, precies zoals de Portugezen hem het liefste zien. Een basis van groentebouillon, aangevuld met aardappelen. Het traditionele Portugese hoofdgerecht bestaat meestal uit vis of vlees met aardappelen. Of rijst met een gemengde salade. Als toetje kunt u vers fruit, mousse, pudding of crème verwachten.

Elke streek van Portugal heeft haar eigen gerechten. Neem bijvoorbeeld het noorden. Uit de visrijke rivieren van Minho komen gerechten die door heel Portugal populair zijn. Uit Trás-os-Montes komen de stevige vleesgerechten met varkensvlees, gedroogde bonen en noten.

Probeer in het noorden van Portugal:

  • Rojães, een populair varkensgerecht met komijn, wijn en knoflook
  • Gerookte ham uit Lamego en pikante chouriço (worst)
  • Caldo verde, de unieke koolsoep van Portugal
  • Truta de Barroso, heerlijke forel gevuld met ham en in spekvet gebakken
  • Feijoada, een stoofpot met kidney- of limabonen en zout vlees

In het midden van het land vindt u verrukkelijke stoofpotten met paling. Rond Coimbra wordt regelmatig speenvarken genuttigd, landinwaarts zijn lam en geit veel te vinden. Ook zijn er veel kazen van geitenmelk.

[ITEMADVERTORIAL]

In het midden kunt u genieten van:

  • Kip piri-piri, geroosterde kip met pepers, afkomstig uit de voormalige koloniën van Afrika
  • Sopa de pedra, vertaald als ‘steensoep', soep met groente en vlees
  • Bacalhau à Brás, gezouten kabeljauw, aardappels, roerei en ui
  • Açorda de marisco, soep met brood, knoflook, olie, koriander en schelp- en schaaldieren
  • Pataniscas, gefrituurde stokvis

Getty Images

Een Portugese cataplana

Laatst maar niet het minste: de beroemde keuken van de Algarve. Hier is vis meestal het hoofdgerecht, met name sardines en tonijn. Ook stoofpotjes met varken, geit en lam, bereid in Portugese wijn. Uniek in deze regio is het gebruik van de 'cataplana', een soort gesloten wok-pan waarin je gerechten gaarstoomt in het eigen vocht.

Enkele typische gerechten uit de zuidelijke regio:

  • Sopa alentejana, heerlijke broodsoep met knoflook, koriander, olijfolie en een gepocheerd ei
  • Presunto, gezouten en gerookte ham
  • Atum de cebolada, verse tonijn met uien en tomatensaus
  • Sardinhas assadas, op houtskool gegrilde sardines
  • Porco à alentejana, een 'cataplana' gerecht met varkensvlees en oesters

Getty Images
Het Portugese dessert

De banketbakker is een veelvoorkomend beroep in Portugal. Er worden veel gebakjes (bolos) geserveerd, vrij zoet en meestal op basis van eigeel. Het meest beroemd zijn de Pastéis de Nata, zeer romige taartjes bestrooid met poedersuiker, die in heel Portugal verkrijgbaar zijn.

Ons recept voor thuis: de Portugese liefde

Hoofdgerecht voor 4 personen.

Ingrediënten:
300 gram zalmfilet (in 4 grove stukken)
300 gram kabeljauwfilet (in 4 grove stukken)
500 gram aardappelen
500 gram tomaten
1 groene paprika
3 teentjes knoflook
4 takjes peterselie
2 uien
2 dl. witte wijn
fijn zeezout
½ rode peper

Bereiden:
Pel de uien en snijd ze in ringen, was de tomaten en snijd ze in plakjes. Paprika wassen, ontdoen van zaadjes en zaadlijsten en in forse stukken snijden. De teentjes knoflook worden gepeld en fijngehakt, evenals de peterselie. Aardappelen schillen en in plakken snijden (kook eventueel 10 minuten voor).

Meng daarna de olie met wijn en rode peper en voeg naar wens zout toe. Stop de groenten (uien, tomaat, paprika, knoflook, peterselie) in een grote pan, stapel de aardappelen erop en daarop weer de vis. Verspreid het oliemengsel erover. Breng het geheel aan de kook en laat het met gesloten deksel op een klein vuur stoven tot de vis en aardappelen gaar zijn. Serveer met salade en brood!

Auteur