De Russische grande dame: Sint-Petersburg

De grachten zijn gemodelleerd naar Amsterdams voorbeeld, maar de sfeer is door en door Russisch in – het met kunstschatten en historische gebouwen bezaaide – Sint-Petersburg.

De wortels van Sint-Petersburg liggen in ons eigen Amsterdam. Hier leerde tsaar Peter de Grote, die de Russische stad in de achttiende eeuw stichtte, namelijk alles over stedenbouw. Bezoekers die denken een grauwe stad met een Sovjetsluier aan te treffen, zijn dan ook verbaasd over de boulevards, parken en grachten naar Amsterdams voorbeeld. Heerlijke plekken om langs te slenteren en het Russische leven aan je voorbij te zien trekken. Die mooie grachten en de rivier Neva kunnen ook in een open rondvaartboot worden verkend.


De grachten van Sint-Petersburg zijn gemodelleerd naar Amsterdams voorbeeld.

Sint-Petersburg is de stad waar wereldgeschiedenis werd geschreven toen hier in 1917 de Russische Revolutie uitbrak. Dat gebeurde met de bestorming van het Winterpaleis. Dit neoklassieke gebouw, dat ruim twee voetbalvelden lang is, huisvest nu een van de grootste en meest prestigieuze kunstcollecties ter wereld. Het Hermitage-museum heeft zelfs meer werken van Rembrandt in huis dan ons eigen Rijksmuseum! Bijna even indrukwekkend is het Catharinapaleis (in Poesjkin, zo’n 25 kilometer ten zuiden van Sint-Petersburg) met zijn balzaal, die de grootste van heel ­Europa is, en plafondschilderingen waar je ‘wauw’ tegen zegt. Een al even roerig verleden heeft de Kerk van de Verlosser op het Bloed, die door de antireligieuze communisten als opslagplaats werd gebruikt. Sinds 1997 is hij weer open, echter niet als kerk maar als museum. Sinds de val van het communisme wordt het rijke verleden van Sint-Petersburg weer geëerd, en dat zie je ook in het indrukwekkende paleizencomplex in het vlakbij gelegen stadje Peterhof, dat aan Versailles doet denken.


Deze jonge kadetten studeren aan de Nakhimov-marineschool.

Cruise naar Sint-Petersburg

Natuurlijk kun je naar Sint-Petersburg vliegen, maar een cruise is een bijzondere mogelijkheid om deze stad – en enkele andere aan de Baltische Zee – te bezoeken. Plus Magazine organiseert van 28 april tot 10 mei 2020 een exclusieve cruise met de MS Astoria, een intiem en kleinschalig cruiseschip. 

Er zijn Nederlandstalige excursies en lezingen onderweg. De vertrekhaven is Amsterdam.

Naast twee dagen Sint­Petersburg bezoeken de cruise-gangers ook Rostock (Warner­münde) in Duitsland, Gdansk in Polen, Tallinn in Estland, Stockholm en Visby in Zweden en Kopenhagen in Denemarken.

Kijk voor meer informatie op www.plusonline.nl/cruisebaltischezee

Bron(nen):
  • PlusMagazine