Enorme toename vertragingen: we reizen te veel met het vliegtuig

Het aantal luchtreizigers dat vertraging oploopt, zal – zonder maatregelen - tot 2040 vertienvoudigen tot zo’n 470.000 per dag. Dit komt omdat Europese vliegvelden de groei van het luchtverkeer onvoldoende kunnen opvangen.

Dit meldt David Marsh, dataonderzoeker bij Europese luchtverkeersleider Eurocontrol: “Het dreigt een puinhoop te worden.” De organisatie verwacht dat het aantal vluchten in Europa de komende jaren met meer dan 50 procent zal toenemen naar zo’n 16 miljoen vluchten per jaar in 2040.

Vliegvelden zijn (nog) niet berekend op een dergelijke groei en om deze volledig te kunnen opvangen, moeten maatregelen genomen worden om knelpunten op luchthavens aan te pakken. Eurocontrol verwacht dan ook dat dagelijks zo’n 470.000 reizigers een vertraging tot 2 uur kunnen oplopen. Zo’n anderhalf miljoen vluchten zullen op jaarbasis helemaal geannuleerd moeten worden.

Een van de knelpunten op luchthavens is de inflexibiliteit van vluchtschema’s. Op grote luchthavens als London Heathrow is het zo druk geworden dat elke vertraging invloed heeft op andere vluchten. Volgens Eurocontrol krijgen steeds meer luchthavens te maken met dit soort overvolle vluchtschema’s.

Het probleem is dat er nog te weinig (betaalbare) alternatieven zijn voor vliegreizen. Internationale treinreizen worden weliswaar steeds populairder, maar zijn in verhouding tot vliegen vaak erg duur en tijdrovend.

Lees hier in welke gevallen u recht heeft op schadevergoeding bij een vertraagde vlucht.

Bron: Radar