Europese fietspareltjes: Sauerland

Op zo’n drie uurtjes rijden van Utrecht ligt een compleet andere wereld. Sprookjesachtig mooie dalen, eindeloze bossen, koeien op de talloze heuvelhellingen en machtige stuwmeren wisselen elkaar continu af. De ene fietsroute is bovendien nog mooier dan de andere, dus waar wacht u nog op?

Sauerland wordt ook wel het land van de duizend bergen genoemd, maar laat u zich daar niet door afschrikken. Het gebied is eerder heuvelachtig dan bergachtig te noemen; de hoogtes variëren van 200 tot ruim 800 meter. In de winter is het oostelijke deel van Sauerland populair bij wintersporters: in plaatsen als Willingen en Winterberg ligt al gauw genoeg sneeuw om te kunnen skiën. Maar Sauerland biedt ook de fietser veel fraais. De regio heeft de laatste jaren enorm geïnvesteerd in mooie fietsroutes, waardoor u eigenlijk alle kanten op kunt. Op www.sauerland.com/Sauerland-entdecken/Radfahren2/Tourenradfahren vindt u heel veel informatie over fietsen in Sauerland, inclusief een zoekfunctie die de mogelijkheid biedt fietsroutes op afstand, zwaarte, tijdsduur en plaats te selecteren.

Fietsmogelijkheden

Om alle fietsroutes die Sauerland rijk is, hier te bespreken, voert wat ver. We hebben er daarom een aantal uitgepikt die zeer de moeite waard zijn. In het zuidoosten van Sauerland (grofweg tussen Brilon, Schmallenberg en Hallenberg) vindt u de zogeheten Bike Arena Sauerland: 1.400 kilometer aan fietspaden met 37 verschillende fietsroutes. Houd er wel rekening mee dat sommige routes pittig zijn, met hoogteverschillen tot ongeveer 400 meter. De paden zijn prachtig geasfalteerd, dus daarover hoeft u zich geen zorgen te maken. Meer informatie over Bike Arena Sauerland vindt u op www.bike-arena.de/Bike-Arena-Sauerland.

Sauerland telt verschillende imposante stuwmeren, zoals de Biggesee (in het zuiden), de Diemelsee (in het oosten) en de Möhnsee (centraal). Rondom de stuwmeren vindt u mooie vlakke fietsroutes die vaak zelfs autovrij zijn. Als u googlet op de naam van het stuwmeer plus ‘fietsroute’, vindt u alle informatie over de fietsroutes ter plaatse.

Zoals u wellicht weet, ontspringt de rivier de Ruhr in Sauerland, nabij Winterberg om precies te zijn. In Duisburg, ruim 200 kilometer verderop, mondt de Ruhr uit in de Rijn. In het spoor van de Ruhr loopt een mooie fietsroute: Ruhrtal Radweg. De route voert u dwars door de afwisselende natuur van Sauerland en laat u kennismaken met de vele knusse dorpjes en stadjes. Plaatsen waar de tijd heeft stilgestaan, waar de rode geraniums aan de vensterbank hangen en waar u – zoals eigenlijk overal in Duitsland – heerlijk kunt eten en drinken. De Ruhrtal Radweg telt in totaal 230 kilometer, over goede fietspaden. Verder is het goed te weten dat u tijdens de eerste twee etappes wat hoogteverschillen moet overbruggen, maar daarna fietst u nagenoeg vlak naar Duisburg. Meer informatie vindt u op http://www.ruhrtalradweg.de/.

Volgens veel fietsers is de Alme-Radweg, een fietsroute van 68 kilometer, een van de mooiste routes in dit gebied van Duitsland. Vanaf hanzestad Brilon voert de route naar de prachtige keizer- en bisschopsstad Paderborn. Onderweg doet u verschillende mooie stadjes aan. De fietsroute loopt voor een groot deel bergafwaarts, waardoor u niet bang hoeft te zijn voor pittig klimwerk. Op http://www.paderborner-land.de/ned/radfahren/alme-radweg.php vindt u uitgebreide informatie over deze leuke fietsroute, inclusief informatie over de bezienswaardigheden die u onderweg tegenkomt.

Slapen

U kunt Sauerland zowel vanuit een vaste locatie als fietsend van dorp naar stad verkennen. Duitsland kent steeds meer logeeradressen die zich ook op fietsers richten. Deze adressen herkent u aan het blauwwitte Bett+Bike-logo. In de praktijk houdt Bett+Bike in dat uw fiets altijd overdekt kan staan, dat er fietskaarten aanwezig zijn en dat het adres beschikt over fietsgereedschap en adressen van de dichtstbijzijnde fietsenmaker. Overigens is Bett+Bike niet hetzelfde als het Nederlandse Vrienden op de Fiets. Het ene Bett+Bike-adres  is een eenvoudig bed and breakfast , maar vijf kilometer verderop kan het volgende Bett+Bikke-adres zomaar een luxueus viersterrenhotel zijn. Een overzicht van adressen vindt u op www.bettundbike.de/. Op de website www.sauerland.com vindt u overigens ook veel overnachtingsadressen.

Bron(nen):
Trefwoorden:

Reactie toevoegen