Fins Lapland, een reis vol avontuur

Noorderlicht
Getty Images

Het noorderlicht bewonderen vanuit uw comfortabele en warme iglo, lekker ontspannen in de sauna en uzelf verdiepen in de bijzondere inheemse cultuur van de plaatselijke bevolking. In Fins Lapland komt u ogen, oren en tijd tekort. Haal straks alles uit uw reis en noteer vast enkele van de hoogtepunten!

Bewonder het magistrale Noorderlicht vanuit uw iglo

Aurora Borealis, beter bekend als het noorderlicht, is een indrukwekkend natuurverschijnsel dat tijdens de winter in het noorden van Finland bij heldere hemel te zien kan zijn. Een soort sluiers van gekleurd licht 'dansen' aan de donkere hemel. Om het noorderlicht goed te zien moet er zo min mogelijk licht van dorpen of steden te zien zijn.

Laat opblijven om naar de sterren te kijken – en hopelijk het noorderlicht in Fins Lapland te aanschouwen? Of toch vroeg onder de wol? Bij enkele bijzondere accommodaties in Fins Lapland hoeft u helemaal niet te kiezen: u ziet de hemel vanuit uw warme bed. Zo hebben de vrijstaande Aurora Hutten een glazen dak. De hutten liggen direct aan het Inarimeer. Bij Levin Iglut slaapt u in een glazen iglo op een hoogte van 340 meter. ‘s Nachts geniet u van een prachtige sterrenhemel en speurt u de hemel af naar het noorderlicht. Overdag heeft u een adembenemend uitzicht over de omgeving. Opmerkelijk: het bijbehorende restaurant heeft ook een glazen dak, zo wordt de kans wel héél groot dat u het noorderlicht spot. Kom gerust een hapje eten in de avond voor een onvergetelijke en magische ervaring.

Iglo
Getty Images

Maak een fijne sneeuwschoenwandeling

Het is ook aan te raden om tijdens een excursie te voet te speuren naar het noorderlicht. De gids leidt u naar de beste plekjes en vertelt u alles over het magische natuurfenomeen. Wandelen op sneeuwschoenen wordt op vrijwel alle bestemmingen in Lapland als tocht aangeboden. Voor het sneeuwschoenwandelen Lapland gaat u het bos is.

Er worden verschillende soorten excursies aangeboden, afhankelijk van de lengte van de wandeling wordt er halverwege of aan het einde altijd tijd ingeruimd om een kopje koffie en wat te eten te nuttigen. Vaak wordt het sneeuwschoenlopen gecombineerd met een andere excursie, zoals ijsvissen. Er is van alles mogelijk.

Ontmoet de Sami, de oorspronkelijke inwoners van Lapland

De Sami (of Samen) zijn de inheemse bewoners van de noordelijke regio Lapland (Sápmi). Een van oorsprong nomadisch volk van jagers en verzamelaars. Vroeger leefden deze mensen van de rendieren die zij volgden op hun trektocht door het uiterste noorden van Noorwegen, Zweden en Finland. Er zijn geen politieke, culturele of geografische grenzen in het land van de Sami. Ze zijn verbonden door hun geschiedenis, taal en cultuur over de Scandinavische landen. Veel Sami leven tegenwoordig in de grote steden, hebben een baan en zijn  onderdeel van de Finse samenleving. Er zijn echter ook Sami die in het uiterste noorden van Finland wonen, dichter bij de natuur.

In het uiterste noorden worden excursies en activiteiten georganiseerd waarbij u kennis kunt maken met de oorspronkelijke traditionele leefwijze, gewoonten en gebruiken die terug te voeren zijn op de Sami cultuur. Dit zijn excursies met rendieren, maar ook ijsvissen of een lunch in een Sami tent is mogelijk. 

Er zijn ook enkele musea die de Sami cultuur uitlichten. Deze vindt u in Inari, Ivalo en Rovaniemi in Finland.

Sami met eland
Getty Images

Ga ontspannen in de Finse sauna

Na een avontuurlijke dag in de sneeuw is het heerlijk opwarmen en ontspannen in de sauna, iets wat de Finnen heel graag samen doen.

De sauna is een diepgeworteld onderdeel van de Finse cultuur. Echt waar: er zijn meer sauna’s in Finland dan er auto’s rondrijden. Veel huizen hebben er één en het is voor veel Finnen een geliefd, soms dagelijks ritueel: aan het einde van de dag even bijkomen en lekker zweten. En terecht: er zitten veel gezondheidsvoordelen aan een saunabezoek: het stimuleert uw bloedsomloop, u gaat ervan zweten waardoor afvalstoffen gemakkelijker afgescheiden worden. Het ontspant ook uw spieren en werkt ontspannend op uw geest. Het is bovendien goed voor uw weerstand.

Opgelet: de Finnen zijn wel gewend aan een echt hete saunabeleving. Een temperatuur van 80 tot 120 graden vinden de Finnen het prettigste. Wordt het u te benauwd, dan kunt u vaak lekker naar buiten rennen en afkoelen in de sneeuw!

Sauna
Getty Images
Auteur 
  • David de Wilde