Fotoserie Schiphol - deel IV: nostalgie

Schiphol, wie heeft er geen herinneringen aan? Onze nationale luchthaven viert dit jaar zijn 100ste verjaardag, en dat vieren we met de mooiste foto's uit de historie van onze nationale luchthaven. Tot slot deel IV: over het 'nostalgisch Schiphol'.

In 1929 kreeg Schiphol zijn eerste verkeerstoren. Die was nodig om het steeds drukker wordende vliegverkeer in goede banen te kunnen leiden. Deze toren heeft dienst gedaan tot 1950.

Wachtend op het vertrek van de vlucht konden passagiers in 1936 van een hapje en een drankje genieten.... onder begeleiding van een strijkorkestje! Kunt u het zich voorstellen?

"Het Nederlandsche volk" bood in 1936 deze 'luchtwegwijzer' aan de ANWB aan. Hij gaf de afstanden naar de belangrijkste vliegbestemmingen aan. Dat je zomaar in een paar uur naar een plek op een ander continent kon reizen, dat was in die tijd nog iets heel bijzonders.

De komst van kranten en post met het vliegtuig was in de jaren twintig van de vorige eeuw zo'n wonder dat iedereen die op Schiphol werkte, zich verzamelde om met de bijzondere vracht te worden vereeuwigd.

De 'gemeenteluchthaven' begon in 1929 al op een echt vliegveld te lijken. Vliegen was in die tijd alleen voorbehouden aan rijke mensen, en zij werden natuurlijk met alle comfort omringd.

Vorige delen gemist?

Deel 1: aankomst en vertrek
Deel 2: vliegtuigen van toen
Deel 3: dagje uit

Meegedaan aan de prijsvraag voor een exclusieve rondleiding achter de schermen? Dit zijn de winnaars!

 

1 Reactie

Door Ella Schoneveld... (niet gecontroleerd) op do, 16-6-2016 - 19:54

Ik ben op de Schipholdijk geboren, nabij Schiphol.