Heerlijke excursies in Noord-Finland

Husky
Getty Images

U maakt elke dag iets nieuws en verheugends mee wanneer u op wintervakantie gaat naar Finland. Langlaufen, het Noorderlicht, ijsvissen, een tocht met de husky-slede... wij hebben een aantal must-see ervaringen op een rijtje gezet!

Huskysafari Levi

Een bezoek aan Lapland is niet compleet zonder een heuse tocht met een hondenslee! Als u aankomt hoort u de honden al enthousiast blaffen, want ze willen graag vertrekken. Neem plaats op en achter de slee en laat u door een dik pak sneeuw door vier tot zes huskies door het schitterende Finse landschap trekken. Na afloop lekker genieten met een warm drankje. Uiteraard is er ook nog even tijd om met de honden te knuffelen.

Overnachting in een glazen Iglo in Kakslauttanen

In de regio Saariselkä, hoog in het noorden, aanschouwt u midden in de bossen een spectaculair gezicht: de karakteristieke glazen iglo's. Deze glazen iglo's hebben een prachtig uitzicht op de sterrenhemel. En als u geluk heeft ziet u het noorderlicht. U kunt nu tijdens uw verblijf in Saariselkä een overnachting in één van deze iglo's bijboeken. De omgeving van Kakslauttanen is verder uitmuntend geschikt voor langlaufers en nergens anders in Fins Lapland zijn er zulke prachtige sneeuwscootertochten te maken.

Glazen iglo
Getty Images

Langlaufsafari Saariselkä

Wie wil langlaufen is in Noord-Finland aan het goede adres. Maak uw ski's vast, leun op de stokken en glijd langs paden omgeven door pure sneeuwdekens. Geen ervaring? Geen zorgen, de gids leert u alle basistechnieken. Na afloop van de excursie kunt u zelf ook nog even op pad, want u hoeft pas aan het einde van de dag de materialen weer in te leveren. Let op: minimale leeftijd 12 jaar.

IJsvissen en sneeuwscootersafari Äkäslompolo

Deze excursie combineert twee favoriete bezigheden van de inheemse Sami; ijsvissen en door het landschap razen op de sneeuwscooter! Na een onvergetelijke rit op de sneeuwscooter dwars door het prachtige besneeuwde bos, komt u bij een bevroren meer. Hier parkeert u de sneeuwscooter en boort u een gat in het ijs van wel meer dan een meter dik! Vervolgens gaat u ontspannen hengelen naar een arctische vis. Wat wil een mens nog meer?

Noorderlicht
Getty Images

Sneeuwschoenwandeling Noorderlicht

Avontuurlijke aangelegd? Dan is een sneeuwschoenwandeling echt wat voor u. Samen met een gids trotseert u het bevroren landschap. Dankzij de ''tennisrackets'' die u onder uw schoenen bindt, kunt u gemakkelijker door de losse sneeuw lopen en komt u op ongerepte plekken die u anders nooit zou kunnen bereiken. De weerkaatsing van het maanlicht op de witte sneeuw en de serene rust geven deze avondwandeling iets magisch. Onderweg stopt u uiteraard vaak genoeg om foto's te maken, van de rust te genieten en natuurlijk voor een welverdiende pauze met warme bessensap. Heerlijk!

Traditionele houten sauna en hottub Korpikartano

Zegt u Finland, dan zegt u: sauna! De Finse sauna is een belangrijk onderdeel van de Finse cultuur. In 2020 werd dit zelfs opgenomen op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. We raden u dus aan om minimaal één dag te besteden aan een saunabezoek. Dat kan bijvoorbeeld in Korpikartano. De sauna wordt ruim van te voren aangestoken zodat deze op de juiste temperatuur is zodra u deze wilt gebuiken. Uiteraard is er naast en houtsauna ook een relaxruimte en een hottub ter beschikking.

Sauna
Getty Images

Noorderlicht rendiersafari Saariselkä

Leun achterover in een slee die getrokken wordt door een rendier en geniet van de sterren, de maan en misschien ziet u zelfs het noorderlicht wel dansen in de lucht. Na de tocht kunt u lekker opwarmen bij het knisperende haardvuur met een warm drankje, terwijl u luistert naar de fascinerende verhalen over het leven boven de poolcirkel, de rendieren en het noorderlicht.

Dineren in een ijsrestaurant SnowVillage Levi

Geniet van een uniek driegangendiner aan een echte ijstafel en op een stoel van ijs in het magische ijsrestaurant! Na het diner is er tijd om SnowVillage verkennen met zijn prachtig ingerichte ijskamers, ijssculpturen, een heuse trouwkapel of breng een toast uit in de ijsbar. Na afloop wordt u met de bus teruggebracht naar Levi.

IJskarten Levi

Op vakantie met de kleinkinderen? Dan is dit een leuke activiteit. U krijgt twee keer de kans om de snelste te zijn op het circuit en tussendoor kunt u opwarmen met een warm drankje. Kinderen die groter zijn dan 1,40 meter mogen ook deelnemen aan de race.

Auteur 
  • David de Wilde