Het plezier van een cruise

's Morgens wakker worden en de gordijnen opendoen. Je kijkt naar buiten en hebt weer een volkomen ander uitzicht dan de dag ervoor. Dan opstaan en genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet. Vakantie met een V. Die van Verwennen en van Varen.

Niet zo verwonderlijk dus dat steeds meer mensen de cruise ontdekken. In 2015 koos een recordaantal van 6,6 miljoen Europeanen voor een vakantie per schip. Dat is drie procent meer dan in 2014. Voor 2016 zijn de verwachtingen positief. Dat dit jaar ook meer Nederlanders aan boord stappen komt niet in de laatste plaats door het stijgend aantal cruises met vertrek vanuit Amsterdam, Rotterdam of IJmuiden. Alleen al in Rotterdam meerden in mei van dit jaar maar liefst 16 cruiseschepen af.

Waar gaan we het liefst cruisen?

Uit cijfers van de brancheorganisatie CLIA blijkt dat 48 procent van de Nederlandse cruisegangers vorig jaar koos voor de Noorse Fjorden; 39 procent voor het westelijk- en 36 procent voor het oostelijk deel van de Middellandse Zee. IJsland en de Noordkaap waren favoriet bij 22 procent van de cruisereizigers.

Positieve ervaringen

In de top 3 cruisegangers staan Engelsen, Duitsers en Italianen. Nederlanders staan op de negende plaats, misschien omdat er nog wat vooroordelen zijn over cruisen. Toch blijkt uit het in augustus 2015 door TNO-Nipo gehouden Vakantiecontinueonderzoekt dat 31 procent van de 40.000 respondenten ‘ja’ zegt tegen cruisevakantie, en dat mensen die daadwerkelijk een cruise maakten,  daar erg enthousiast over zijn. Dat weet ook Maria Kroezen. Zij stelt al zo'n twintig jaar cruisereizen samen voor Plus: "Dat doen we in samenwerking met een reisorganisatie. We charteren kleinere schepen, voor zo'n 500 tot 600 passagiers. En we kennen onze lezers. Ze zijn goed geïnformeerd en willen alles weten over de bestemmingen, excursies en activiteiten. Daarom plannen we die zelf, ook aan de hand van inbreng van de passagiers. Daarnaast gaan op elke Pluscruise 15 begeleiders mee. Zij vertalen alle excursies naar het Nederlands, kunnen alle vragen beantwoorden en geven met lezingen en workshops mede uitvoering aan het programma. Na afloop van de cruise zijn de bedankjes van de gasten vaak zo hartverwarmend. Iedereen is blij en heeft een positieve ervaring gehad."

Welke cruise kiezen?

Om een goede keus te maken moet je een aantal dingen overwegen. Allereerst: wordt het een riviercruise of een zeecruise? Op een riviercruise zie je altijd de oever. Je vaart door het land heen naar de volgende bestemming. Bij een zeecruise zie je soms een dag alleen maar water en benader je het land via de haven. De belevenis van een rivier- en een zeecruise is dan ook anders.
Maria Kroezen heeft meer tips: "Kijk ook of het thema van de cruise en de doelgroep bij je past: wil je alle leeftijden of juist leeftijdgenoten? Wil je internationaal gezelschap of niet? Rust of entertainment? Luxe of minder luxe? Formeel of informeel? Je maakt een cruise vooral voor de bestemmingen. Kun je daar zelf op pad of niet? Hoe mobiel ben je? Bij de Plus cruises kun je de moeilijkheidsgraad van de excursies zien aan het aantal schoentjes dat erbij vermeld staat: 1 is heel gemakkelijk, met 4 schoentjes moet je echt uit de voeten kunnen."

Is cruisen duur?

Cruisen is sowieso goedkoper geworden, maar het prijskaartje hangt af van de geboden luxe en service. Ook is een binnenhut goedkoper dan een buitenhut. Zijn de drankjes inbegrepen of moet je betalen voor je drank of een drankenpakket kopen? Vergeet de fooien niet: zijn die niet inbegrepen bij de prijs dan is dat gemiddeld 7 euro per persoon per dag. Maria Kroezen: "Een scherpe prijs kan heel aantrekkelijk zijn, maar vaak komt er nog zoveel bij dat het uiteindelijke bedrag fors hoger is."

Gewoon doen

Cruisen is voor iedereen. Daar spelen de rederijen op in met themacruises en generation cruises waarbij de hele familie aan boord stapt en zich kan vermaken. Maria Kroezen: "Twintig jaar geleden was cruisen nog niet zo gewoon en meer voor de 'happy few'. Nu weet iedereen hoe leuk cruisen is. Je kunt in korte tijd heel veel zien. De bestemmingen zijn de hoogtepunten, maar ook op de zeedagen is er genoeg te doen om er een feest van te maken. Mensen kiezen voor Pluscruises omdat ze weten dat het goed is. Ach, je moet het gewoon ervaren. Vaak wordt gezegd: of je wordt verliefd op deze manier van reizen, of je vindt het helemaal niks. En te zien aan de reacties op onze cruises zijn veel mensen verliefd geworden."

4 Comments

Door Janneke den Besten (niet gecontroleerd) op di, 5-7-2016 - 19:35

Is het ook mogelijk om als alleenstaande mee te cruisen? of is iedereen met twee personen?
graag ook aandacht voor de alleenstaanden, dank u ik zou het graag doen,maar wacht even u antwoord af.
lieve mensen graag uw reactie. Misschien kunnen wij samen cruisen??????

Door Klaasje verhage... (niet gecontroleerd) op zo, 3-7-2016 - 14:54

Eind Augustus - begin September willen mijn vriend en ik graag een cruise maken van ongeveer een dag of 10, over de Rijn en Moezel naar b.v. Luxemburg.Ik ben in het bezit van een opvouwbaar klein scootmobieltje, wat ik in het schip niet hoef te gebruiken, alleen maar aan wal. We willwn graag in Nederland opstappen en uit eindelijk er ook weer af! Graag reactie van Uw kant! Met vr, gr. Klaasje de Hoogen-Ruiter,

Met Plus op reis:
Wilt u ons een mail sturen met uw vraag. We zullen deze dan beantwoorden: cruise@plusmagazine.nl

Door Wim (niet gecontroleerd) op zo, 3-7-2016 - 12:48

Spijtig van deze 'reclame voor cruisers'. Men vergeet immers te vermelden dat cruises ook bijzonder milieuvervuilend zijn en dat de toenemende populariteit van de cruises de negatieve ecologische gevolgen van het reizen alleen maar sterk vergroot.

Door Dineke Schipper... (niet gecontroleerd) op zo, 3-7-2016 - 11:56

Wij hebben vorig jaar een cruise naar Noorwegen gemaakt, inderdaad een hele verwenpartij. Toch maar eenmalig, de massaal en wij hebben liever onze vrijheid.