Is het straks gedaan met vliegtripjes naar Londen?

Kunnen we na de brexit (het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie) naar het West-Europese land blijven vliegen? Even op en neer naar Londen schijnt er niet meer in te zitten.

De Tweede Kamer overlegt achter gesloten deuren de gevolgen voor de luchtvaart van een brexit (Britain en exit) zonder terugtrekkings-akkoord. Het definitieve akkoord moet nog worden goedgekeurd anders komt er geen overgangsperiode. Deze vindt plaats op 29 maart 2019, dan verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) definitief. 

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) schetst de gevolgen van de meest voor de hand liggende scenario's. Op het gebied van reizen is nog niks geregeld, blijkt uit de voorbereidende papieren. 

Vorig jaar reisden 10.146.619 mensen via Schiphol naar Groot-Brittannië. Dit maakt het Verenigd Koninkrijk één van de belangrijkste bestemmingen. In het bijzonder het vliegveld London Heathrow, deze was met 1.689.314 passagiers de belangrijkste luchtlijn van Schiphol. 

Als de brexit in maart doorgaat, betekent dat dat alle afspraken van de EU niet meer van toepassing zijn op het Verenigd koninkrijk. Hierdoor is er een grote kans dat u straks niet meer zonder visum het land binnenvliegt. 

Bron(nen):