Moet u betalen voor uw handbagage?

Getty Images

Na de invoering van betaalde ruimbagage hanteren ook steeds meer luchtvaartmaatschappijen tarieven voor handbagage. Welke regels en maximale afmetingen gelden er bij vluchten vanuit Nederland?

Luchtvaartmaatschappijen leveren steeds meer in op vliegtickets, waarvan de prijzen zo laag mogelijk worden gehouden. Aan de andere kant halen ze jaarlijks miljarden binnen met de ‘verkoop’ van extra’s als stoelkeuze, ruimbagage en maaltijden aan boord.

Voor korte stedentrips is alleen handbagage een uitkomst: hiermee hoeft u niet onnodig lang in de rij te staan voor het inchecken, heeft u geen extra kosten voor ruimbagage, kunt u na de vlucht snel weg en vaak is er genoeg ruimte om kleding voor een paar dagen mee te nemen.

Tegelijkertijd is diezelfde handbagage een bron van irritatie. Want hoewel luchtvaartmaatschappijen richtlijnen hebben voor de afmetingen van de handbagage, houden passagiers zich hier lang niet altijd aan. Dan krijg je aan de gate verontwaardigde blikken als de ene passagier met zijn bagage wel wordt doorgelaten en de ander niet.

Daar komt nog eens bij dat de opbergruimte in de cabine beperkt is. Zeker in de populaire narrow-body toestellen als de Airbus A320 en Boeing 737 zitten ze snel vol, met als gevolg dat een deel van de handbagage alsnog het ruim in gaat.

Regels en tarieven

Mede daarom besluiten steeds meer maatschappijen om passagiers te laten betalen voor hun handbagage. Vliegt u vanaf Nederland met alleen handbagage, dan gelden de volgende regels.

Corendon

Corendon vliegt vanaf Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Maastricht en Rotterdam. Het meenemen van één stuk handbagage bij deze maatschappij is gratis. Maximale afmetingen zijn 55x35x25 cm en het maximale gewicht is 8 kg. Hand- en laptoptassen moeten in uw handbagage passen.

EasyJet

Elke passagier mag één stuk handbagage meenemen met een maximale afmeting van 55x35x25 cm. EasyJet hanteert geen maximumgewicht, maar u moet uw bagage wel zelf in de opbergruimte kunnen plaatsen. Met een Flexitarief ticket mag u bovendien een extra hand- of laptoptas meenemen van maximaal 40x30x20 cm. Deze plaatst u onder de stoel.

KLM

Handbagage mag u bij KLM gratis meenemen. Wel maakt de luchtvaartmaatschappij onderscheid tussen economy class en businessclass passagiers.

Economy class passagiers mogen gratis één stuk handbagage van 55x35x25 cm en één accessoire (hand- of laptoptas) van 40x30x15 cm meenemen. Het maximale gewicht mag niet meer dan 12 kg bedragen.

Businessclass passagiers mogen gratis twee stuks handbagage van 55x35x25 cm en één accessoire meenemen, met een maximum totaalgewicht van 18 kg.

Als de opbergruimte boven de stoelen vol is, kan het cabinepersoneel u vragen om uw bagage in te checken. Deze gaat dan kosteloos in het ruim mee.

Ryanair

Prijsvechter Ryanair hanteert strikte regels. U mag kosteloos een hand-of laptoptas meenemen die onder de stoel past. Let op dat u de maximale afmetingen (40x20x25 cm) niet overschrijdt! U krijgt dan namelijk een boete van €25. Wilt u een grotere tas of rolkoffertje (maximaal 55x40x20 cm en 10 kg) meenemen, dan kost dit u minimaal €6 per vlucht.

Transavia

Per 30 maart 2020 verandert Transavia het beleid voor het meenemen van handbagage. Het meenemen van een rolkoffertje van maximaal 55x35x25 cm en een hand-of laptoptas van maximaal 40x30x20 cm blijft gratis, maar u heeft geen garantie dat deze ook in de cabine mee kan: als de opbergruimte boven de stoelen vol is, wordt de overgebleven handbagage in het bagageruim geplaatst. Wilt u al uw handbagage tijdens de vlucht binnen handbereik hebben, dan moet u hiervoor betalen. Dit kost u tussen de €10 en €30 per vlucht.

TUI

Handbagage mag gratis mee in de cabine. TUI hanteert de volgende maximumafmetingen: 55x40x20 cm. Ook mag uw handbagage niet meer wegen dan 10 kg. Als deze niet meer in de opbergruimte boven uw stoel past of onder de stoel voor u, dan wordt deze kosteloos in het ruim vervoerd. Als uw handbagage de maximale afmetingen overschrijdt, dan moet u deze alsnog inchecken. Hiervoor kunt u een hoge rekening krijgen, aangezien de vlucht hierdoor vertraging kan oplopen.

Vueling

Zolang uw handbagage niet groter is dan 55x40x25 cm en niet meer weegt dan 10 kg, dan mag deze bij het Spaanse Vueling gratis mee in de cabine. Bij overschrijding van de maximale afmetingen of gewicht, betaalt u een ‘boete’ van €35.

Wizz Air

Net als prijsvechter Ryanair is het Hongaarse Wizz Air, dat in Nederland vanaf Eindhoven vliegt, behoorlijk streng met het naleven van de bagagerichtlijnen. Handbagage tot 42x32x25 cm mag gratis mee en moet onder de stoel voor u passen. Wilt u handbagage tot 56x45x25 cm meenemen, dan moet u bijbetalen. Hoeveel, dat hangt af van de route en of u dit online of op de luchthaven regelt. Reken op een bedrag van zo’n €15 online en €35 op de luchthaven.

Auteur 
  • Herman Keizer