Noorwegen op haar mooist

Waterige en rotsige laguna
Getty Images

De grootste gletsjer van het Europese vasteland, verstilde fjorden en berglandschappen in de puurste kleuren. De natuurfilm Songs of Earth laat het Noorse fjordengebied op haar mooist zien en is een aanrader voor iedereen die van Noorwegen houdt.

Dat je niet altijd zelf op reis hoeft om een ander land beter te leren kennen, bewijst de Noorse natuurfilm Songs of Earth. In de documentaire volgt de Noorse regisseur Margreth Olin een jaar lang haar vader op zijn wandelingen door Oldedalen, een vallei in het beroemde Noorse fjordengebied tussen Ålesund en Bergen. Het resultaat is een schitterende ode aan zowel de natuur als aan haar ouders, in een film die kan buigen op lovende recensies.

Terug naar de natuur

Regisseur Olin, beroemd en zeer gerespecteerd in eigen land, speelde al langer met het idee om een film over haar ouders te maken. Toch bleef ze jarenlang zoeken naar een goed moment. ‘Dat moment kwam een paar jaar geleden vanzelf’, vertelt ze. ‘Toen ik in een periode zat dat het me thuis allemaal te veel werd, onder meer door gezondheidsproblemen van mijn man en een van mijn dochters, belde ik mijn vader op en die stelde voor dat ik naar huis zou komen om te wandelen. Dat is altijd zijn oplossing geweest om het leven te kunnen behappen. Wandelen. Terug de natuur in. Ik moest een jaar lang komen, zei hij, om alle seizoenen mee te maken. Toen wist ik: dit wordt de film die ik wil maken.’

Belangrijke boodschap

Die film is niet alleen een intiem portret van haar ouders geworden, met vertederende beelden van haar dan 84-jarige vader die met zijn wandelstok door de mooiste landschappen loopt, maar laat ook de grootsheid én kwetsbaarheid van de natuur zien. Olin: ‘Dat is een belangrijke boodschap die ik wilde delen. De klimaatverandering die mijn vader in zijn leven meemaakt is duidelijk te zien. De gletsjer is nog nooit zo klein geweest als nu, het smeltwater nog nooit zo omvangrijk. Dat kan ik wetenschappers laten vertellen, maar het is beter om dat te laten zien in een persoonlijk verhaal.’ En die grootsheid van de natuur? Anderhalf uur aan waanzinnig mooie beelden van fjorden, bergen, knisperend groene loofbomen en helderblauw gletsjerijs is genoeg om je vanuit je bioscoopstoel even helemaal in Noorwegen te wanen.

Songs of Earth draait nu in bioscopen door heel Nederland.

Auteur