Op cruise: wat komt er bij kijken?

Gaat u voor het eerst op cruisevakantie? Dan spelen er waarschijnlijk veel vragen door uw hoofd over hoe het in zijn werk gaat. Het is niet niks, zo’n prachtige lange reis aan boord van een schip. Hoe zal het u bevallen op een zee- of riviercruise? En hoe gaat het met uitstapjes? Wat vraagt een cruise aan voorbereiding? Een introductie.
Op een cruise kunt u op een relaxte manier de wereld ontdekken zonder telkens weer uw koffers uit te moeten pakken. Uw schip vaart vaak ook terwijl u van uw nachtrust geniet. Weinig andere vakanties bieden het gemak en de uitgebreide mogelijkheden om te genieten van vele bestemmingen, mooie vaartochten, fantastische excursies aan wal en een breed scala aan activiteiten aan boord. Uw schip is als een luxe hotel met diverse publieke open ruimtes, fijne restaurants en elegante passagiershutten, veelal met uitzicht op zee of afwisselend voorbijtrekkend landschap (op een riviercruise). De hutten hebben soms ook een Parijs balkon of een privéveranda. 

Zeeziekte

Misschien lijkt een cruise u ook fantastisch, maar denkt u: word ik niet zeeziek op zo’n schip? Dat gebeurt echt zelden! De cruiseschepen kennen de route en volgen de weersvoorspellingen, ze hebben moderne stabilisatoren zodat er heel wat moet gebeuren wil de stabiliteit van het schip in het geding zijn. Bovendien zijn er effectieve, preventieve geneesmiddelen waardoor zeeziekte onderdrukt kan worden. Op riviercruises heeft u hier sowieso minder mee te maken. Medicatie meenemen voor het geval dat, kan natuurlijk altijd. 

Kleding

Kies sowieso voor comfortabele kleding. Het dagelijkse leven aan boord en in de aanleghavens is ontspannen en informeel. Vanzelfsprekend is lichte kleding prettig voor warmere klimaten, maar bent u onzeker over het weer, neem dan vrijetijdskleding mee waarbij u extra laagjes over elkaar kunt aantrekken voor het geval dat het kouder wordt. Goede (wandel)schoenen zijn onmisbaar. Regenjas, hoed, paraplu en handschoenen kunnen handig zijn. Vergeet zwemkleding niet. Wilt u sporten op het schip? Neem dan ook sportkleding mee. Als avondkleding is het verstandig te zorgen voor nette vrijetijdskleding en voor gala’s wordt vaak een kledingvoorschrift gegeven. Op de ene cruise is dat formele (gala-)kleding, op de andere cruise is het informeler en volstaat feestelijke kleding. Voor sommige excursies aan wal is aangepaste kleding nodig, zoals bedekkende kleding voor kerken. Deze informatie krijgt u voor vertrek. 

Bagage

Zorg dat u goed op de hoogte bent van de bagagevoorschriften die tijdens uw reis aan de orde zijn. Ingecheckte bagage is mogelijk niet altijd toegankelijk, of u nu vliegt of op een andere manier naar uw schip gaat. Belangrijke en waardevolle zaken zoals identificatiebewijzen, tickets, douaneformulieren, medicijnen, juwelen, geld, credit- en bankkaarten houdt u het beste in uw handbagage, samen met de kleren en schoenen die u de volgende dag wilt dragen. Als u vliegt naar uw schip is het zaak het toegestane gewicht van uw koffer in de gaten te houden, wilt u toeslagen voorkomen.

Eten en drinken

Over eten en drinken hoeft u zich tijdens een cruise geen zorgen te maken! Alles is in ruime en gevarieerde mate aanwezig op het schip en vaak zijn er meerdere eetgelegenheden en mogelijkheden voor een hapje en een drankje. In principe is een cruisearrangement op basis van volpension (inclusief roomservice, high tea en avondsnacks). Wel kan het zijn dat er voor sommige restaurants een supplement gevraagd wordt, afhankelijk van de arrangementen die aangeboden worden. Dranken vallen vaak buiten het cruisearrangement. Aan boord worden vaak aantrekkelijke drankpakketten aangeboden.

(Klein)kinderen

Cruisen is voor alle leeftijden. Op de meeste cruises zijn kinderen van harte welkom. Op themacruises kan dat natuurlijk anders zijn. Er zijn ook organisaties die kleine schepen charteren om een cruise op maat samen te stellen voor hun doelgroep. Let op: cruises hebben vaak een internationaal karakter en een internationaal gezelschap waarbij de voertaal aan boord en tijdens excursies geen Nederlands is. Check dit voor vertrek. 

Mobiliteitsbeperking

Zit u in een rolstoel of scootmobiel of heeft u een mobiliteitsbeperking? Dan is het goed opletten of de cruise van uw keuze voor u wel geschikt is. Soms kan of mag een rolstoel aan boord niet worden gebruikt. Ook bij ontscheping, zeker met tenderboten/sloepen, is het belangrijk na te gaan wat de mogelijkheden zijn. Het kan voorkomen dat gasten met een mobiliteitsbeperking niet altijd aan wal kunnen. Houd daar rekening mee. Er zijn ook cruiseaanbiedingen die sowieso geschikt zijn voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Met een rollator kunt u wat makkelijker op een cruise terecht, maar ook dan is het opletten of de cruise wel geschikt is. Is het schip rollatorvriendelijk en zijn er excursies afgestemd op uw mobiliteit en wensen? Dan is cruisen een ideale manier om meer van de wereld te zien met een rolstoel of een andere mobiliteitsbeperking, zeker wanneer u opstapt in Nederland.
 

Op het schip

Vanzelfsprekend is er op het schip altijd iets te doen. Er zijn allerlei faciliteiten en er worden programma’s georganiseerd om te zorgen dat u zich niet hoeft te vervelen. U kunt relaxen bij het zwembad, sporten (yoga, fitness) in het fitness center of op het dek, uzelf verwennen met een spabehandeling, genieten van de luxe winkels, meedoen aan verschillende groepsactiviteiten zoals kook- en computerlessen, met elkaar kaarten, genieten van lezingen, optredens en voorstellingen, enzovoort. Let wel, de ene cruise is daarin servicegerichter dan de andere. Ook dat kunt u meenemen bij het bepalen van uw keuze.

Excursies

Alle cruises voorzien in leuke begeleide excursies aan wal.  Als u uw cruise hebt geboekt, kunt u vaak ook al gemakkelijk bij de reisorganisatie of online uw excursies aan wal kiezen. Let op, aan deze excursies zijn vaak wel extra kosten verbonden. Soms zijn ze inclusief maar meestal niet. Natuurlijk kunt u er, afhankelijk van de bestemming, aan wal soms ook zelf op uit. U doet dan zelf onderzoek, wat u zoal wilt zien en wat er mogelijk is gezien het vervoer en de tijd die er is. Excursies die u zeker wilt maken kunt u beter op tijd regelen zodat u zeker weet dat u ze kunt maken.
Veel mensen verkiezen een gezamenlijke excursie onder begeleiding, omdat dan alles geregeld is en er speciale gidsen zijn die vertellen over de bezienswaardigheden die worden aangedaan. U ziet veel in korte tijd.

(On)betaalbaar

Er zijn cruisevakanties voor ieder budget. In een cruiseprijs is vaak het volgende inbegrepen: accommodaties, activiteiten en entertainment aan boord, alle maaltijden en de reis van bestemming naar bestemming. Wat u extra geld kost, is het bedrag dat u uitgeeft aan dranken, maaltijden in specialiteitenrestaurants, optionele excursies aan wal, persoonlijke diensten zoals spa-behandelingen en veelal ook fooien.
Vergelijk goed wat er wel of niet in de cruise aanbieding zit. Sommige aanbiedingen zijn zo goed als all-inclusive, bij andere komen er nog veel kosten bij. Ook de accommodaties en de service verschillen nogal. Cruises zijn er in vele prijsklassen, dichterbij en in toenemende mate ook ver weg. Het maken van een cruise behoort voor veel mensen nu tot de mogelijkheden. Soms lijkt een cruise kostbaar, maar wanneer u alle faciliteiten bij elkaar optelt en het bezoek aan de diverse bestemmingen, krijgt u vaak meer dan waar voor uw geld.
 

19 Comments

Door Marian (niet gecontroleerd) op ma, 14-8-2017 - 08:32

Jans, vind je het geen idee om samen met een andere alleengaande te reizen.

Door John Castle (niet gecontroleerd) op ma, 14-8-2017 - 00:42

Gewoon naar de receptie gaan en zeggen dat je niet mee doet aan die opgedrongen fooi methode. Vervolgens een formulier tekenen en klaar is Kees. Wij hebben nu 6 cruises gemaakt en steeds deze methode gevolgd. Wel geven we de hut steward een fooi als hij de gehele cruise uitstekend werk heeft verricht.

Door Johan (niet gecontroleerd) op do, 10-8-2017 - 01:37

Toen wij voor het eerst aan boord van een cruiseschip stapten, las ik in de handleiding van onze hut, met een zekere verontwaardiging, dat er dagelijks een fooi op onze rekening zou worden geplaatst. Ik ben toen direct naar de receptie gestapt en verteld dat ik dit niet accepteerde. Ik kreeg toen een formulier te ondertekenen en werd er geen dagelijkse fooi op onze rekening geplaatst. Inmiddels hebben we zes cruises gemaakt en op deze wijze is ons geen enkele fooi opgedrongen. Wel gaven we onze hut stewards een fooi als we over hen erg tevreden waren.

Door jans (niet gecontroleerd) op di, 7-3-2017 - 15:33

cruisen is heerlijk verwend worden nadeel een persoon betaal je de prijs voor een twee persoons hut en daarboven op de dag fee van 12,50 laat ze dat opnemen in de reisprijs dan wordt je daardoor niet verrast aan het einde

Door René (niet gecontroleerd) op ma, 6-3-2017 - 22:43

Het is prettig reizen, maar een cruise reis is verschrikkelijk vervuilend. De enorme schepen hebben flatgebouwen van dieselmotoren die de allersmerigste olie stoken. Per uur even vervuilend als duizenden vrachtwagens op diesel. Een smet op de pret.

Door Gerard Samsom (niet gecontroleerd) op ma, 6-3-2017 - 22:13

ook voor ons was de niet aangeven servicekostenprijs van €12,50 per nacht een flinke tegenvaller. Ik bedenk me wel voor ik nog eens boek. Dit was via Kras bij Costa line geboekt.

Door P vd Leij (niet gecontroleerd) op ma, 6-3-2017 - 18:22

Bij het zoeken naar een cruise bleek dat naast de boekingsprijs van ruim 3000 euro voor 2 personen, je ook nog moet rekenen op een extra 3000 euro tbv drinken, fooien, excursies, etcetera. Wij hebben er maar vanaf gezien.....

Door Cobie (niet gecontroleerd) op ma, 11-7-2016 - 16:02

Het zal de laatste keer worden dat ik ga cruisen, als alleengaande is de prijs niet te doen, het meest erge vind ik de zgn. "servicekosten" ad. € 12,50 die je ook nog eens moet betalen per nacht.
Laten ze het gewoon bij de prijs van de reis berekenen, ik ga proberen of ik het kan weigeren om te betalen. als alleengaande heb ik de prijs al dubbel en dwars betaald.
Ze kunnen beter de H van Holland America Lijn eraf laten, vanuit Rotterdam gaan de reizen tegenwoordig alleen naar het Noorden (bij mijn weten) en voor iemand die niet meer voor 100% gezond is is het een gedoe om eerst te vliegen om op het schip te komen.

Door Yvonne (niet gecontroleerd) op di, 5-7-2016 - 14:47

Bij MSC cruises kun je de fooien afkopen. Wij waren een week weg en € 70,- per persoon kwijt. Het loont de moeite een drankenpakket aan te schaffen. Voordelen: van alles te krijgen qua eten en drinken, theatershows zijn geweldig, mooie hut met balkon is zeker een aanrader en het geld dubbel en dwars waard. Nadelen: Sommige excursies hebben een commercieel karakter (verkoop sieraden)Drukte bij ontbijt als je wat later op staat. Drukte in zwembaden. Ik vond het leuk, maar wel erg massaal.

Door H.Brink (niet gecontroleerd) op zo, 3-7-2016 - 12:23

Het overigens vrij complete beschrijving van cruises in uw artikel, mis ik wel een aantal nadelen! De kosten aan boord zijn in diverse gevallen hoger dan de kale cruiseprijs.Rederijen zijn "meesters" in het verzinnen van extra kosten. Schepen worden steeds voller met alle gevolgen van dien 3500 tot 6000 passagiers is geen uitzondering meer. Gevolg lange wachtrijen bij restaurants, bij het van en aan boord gaan ook bij excursies. Om nog maar te zwijgen over toegang bij zwembaden etc.Niet voor niets hebben diverse populaire bestemmingen limieten ingevoerd mbt. het aantal te bezoeken schepen.
Cruises kunnen best fijne vakanties zijn maar bereid je van te voren goed voor wat je wensen zijn. Een goedkope cruise blijkt vaak duurder dan een minder goedkope vanwege alle extra kosten.