Op vakantie: de voordelen van een treinreis

Getty Images

Reizen met de trein wordt steeds populairder. Het is wat minder snel dan bijvoorbeeld een vliegtuig, maar er zitten een hoop voordelen aan het starten van uw vakantie met een treinreis. We geven een aantal voorbeelden. 

Slow travel

Reizen met de trein heeft een groot aantal voordelen, waaronder het zogenoemde ‘slow travel’. U ervaart de omgeving tijdens uw reis veel bewuster omdat u niet op de weg hoeft te letten. Het is een rustige manier van reizen naar uw vakantiebestemming of door uw vakantieland. U kunt onderweg een boek lezen, een podcast luisteren of lekker kletsen met de medepassagiers. 

Tussenstops

Tijdens een lange treinreis kunt u tussenstops plannen. Bezoek bijvoorbeeld een andere stad voor u bij uw bestemming aankomt. 

Milieuvriendelijk(er)

We hoeven het misschien niet meer te zeggen, maar de trein is in veel gevallen de meest milieuvriendelijke reisoptie. 

Bijzondere plekken

U komt met de trein op plekken waar u met de auto niet kunt komen, met bijzonder uitzicht vanaf bruggen of bergdoorgangen. 

Niet wachten op je bagage

U hoeft uw bagage bij een treinreis niet in te leveren en ook niet te wachten bij een band als u op uw bestemming bent aangekomen. Wel een tip: bewaar uw reisdocumenten in een kleine tas die u altijd bij zich draagt, zodat u waar nodig uw papieren kunt gebruiken en ze veilig zijn voor eventuele zakkenrollers. 

Reserveren

Maakt u een lange reis? Reserveer dan uw stoel, dan heeft u een vaste plek. Dat kan zeker in het hoogseizoen een voordeel zijn.     

Directe treinen

Voor de bekende city trips (Parijs, Londen en Berlijn) zijn al langer directe verbindingen vanuit o.a. Amsterdam. Maar ook Oostenrijk en Zwitserland hebben een directe trein, zo bent u in een kleine zeven uur vanuit Amsterdam al in het Zwitserse Basel. 

Als laatste hebben we een aantal tips voor als u uw ticket gaat boeken: 

  • Boek zo vroeg mogelijk. Dat geldt voor (bijna) alle reizen: hoe langer u wacht, hoe duurder het wordt. 
  • Controleer verschillende vertrekdagen. Soms kan het schelen als u op een andere dag vertrekt, doordeweeks of in het weekend. 
  • Koop je ticket online. Bij sommige aanbieders kan het heel wat schelen om uw ticket online te kopen in plaats van ter plekke. 

Bron(nen): Radar.nl

Auteur 
  • Maartje Groenen