Overwinteren buiten Europa: ver weg van de Nederlandse winter

Getty Images

Bent u een beetje uitgekeken op de Spaanse costa's, of komt u bij het overwinteren liever zo nu en dan géén Nederlanders tegen? Dan is een wat verdere bestemming wellicht een idee.

Dit kunt u verwachten in:

Of lees: Overwinteren in Zuid-Europa

Zuid-Afrika, Kaapstad

Visum nodig: niet bij een verblijf van maximaal 90 dagen
Vliegtijd: ruim twaalf uur (directe vlucht)
Tickets vanaf: €1283,34 Amsterdam-Kaapstad, rechtstreekse vlucht met KLM, inclusief toeslagen, heen vanaf 1 oktober, terug tot 1 maart. Indirect zijn er meer (goedkopere) mogelijkheden.

Klimaat

Maand okt nov dec jan febr  
Gem. temp. overdag 21 24 25 26 26  
aantal zon-uren per dag 9 10 11 11 10  
dagen neerslag p mnd 5 3 2 2 2  
temperatuur zeewater 16 16 18 18 20  
             

Huur appartement: Er zijn volop appartementen in de aanbieding, maar eenvoudige zijn spaarzaam. Het is in Zuid-Afrika vooral luxe wat de klok slaat, meestal met beveiliging en dat verklaart de hoge prijzen. Onder de €500 per maand is er dus niet zoveel te vinden.

Huur huis: Voor de huizen geldt eigenlijk hetzelfde: groot, groter, grootst met mooie tuinen, zwembaden en dus met stevige prijzen. Houd rekening met €900 per maand.

Conclusie: de zonnigste bestemming met de minste regen die we konden vinden. Goed bereikbaar en een behoorlijk aanbod van accommodaties en nauwelijks tijdsverschil. Verder is het levensonderhoud in Zuid-Afrika naar onze maatstaven goedkoop, maar in januari en februari gelden in dit deel van de wereld hoogseizoenprijzen.

Thailand, Phuket
 

Regio: Phuket, Thailand
Visum nodig: ja, €25
Vliegtijd: ruim twaalf uur (rechtstreekse vlucht)
Tickets vanaf: €1151 Amsterdam-
Phuket, rechtstreekse vlucht met
Condor, inclusief toeslagen, heen vanaf 4 oktober, terug tot 4 maart.

Klimaat:

Maand: okt nov dec jan feb  
Gem. temp. overdag 30 31 31 32 33  
Aantal zon-uren per dag 6 7 8 9 10  
Dagen neerslag p. mnd 19 14 8 4 3  
Temp. zeewater 28 28 27 27 28  

Huur appartement: echte avonturiers boeken een ticket en zoeken ter plaatse een spotgoedkope hut op het strand of een iets duurder hotel. Dan kost het dak boven uw hoofd niet meer dan een paar honderd euro per maand. Vooraf een appartement boeken, betekent in de regel kiezen voor duurdere luxe.

Huur huis: in Thailand zijn op schitterende plaatsen zeer fraaie resorts gebouwd. Grote huizen, met veel extra service, zoals schoonmaak, een chauffeur en een kok. Voor pak ’m beet €1000 per maand leeft u in luilekkerland.

Conclusie: enkele reisorganisaties bieden overwinterpakketten aan, met een – indirect – vliegticket en meestal één maand verblijf in een eenvoudig hotel
inclusief ontbijt. Dat kan al vanaf zo’n €1500. In Thailand komen is duur, het verblijf is goedkoop. Minpunten zijn de matige hygiëne en het slechte drinkwater met alle risico’s van dien. Voor sommige overwinteraars is Thailand misschien wel té warm.

Egypte, Hurghada

Missing media-item.

Visum nodig: ja, €25
Vliegtijd: vijf uur, maar helaas: in de winter geen rechtstreekse vluchten.
Tickets vanaf: €831 Amsterdam-Hurghada via Caïro met EgyptAir, inclusief toeslagen, heen vanaf 1 oktober, terug tot 1 maart.

Klimaat:

Maand: okt nov dec jan feb  
Gem. temp. overdag 28 25 21 19 20  
Aantal zon-uren per dag 10 8 7 8 9  
Dagen neerslag p. mnd 1 1 2 1 2  
Temp. zeewater 27 26 25 24 23

Huur appartement: flink aanbod, voor een deel zelfs van Nederlandse en Belgische eigenaren. Vanaf zo’n €400 per maand. Let op of de schoonmaak is inbegrepen, want het is hier droog en stoffig en u zoekt de zon natuurlijk niet op om de hele dag te poetsen.

Huur huis: vrijstaande huizen zijn hier niet of nauwelijks te huur.

Conclusie: wat het weer betreft een prima klimaat voor overwinteraars. Een paradijs voor duikers. In Egypte kan het drinkwater voor problemen zorgen.

Verenigde Staten, Miami (Florida)

Missing media-item.

Visum nodig: niet bij een verblijf van maximaal 90 dagen
Vliegtijd: ruim negen uur (directe vlucht Miami)
Tickets vanaf: €920,47 Amsterdam-Miami, rechtstreekse vlucht met Martinair, inclusief toeslagen, heen vanaf 1 oktober, terug tot 1 maart.

Klimaat:

Maand: okt nov dec jan feb  
Gem. temp. overdag 27 26 24 23 24  
Aantal zon-uren per dag 9 8 8 7 8  
Dagen neerslag p. mnd 6 7 6 5 5  
Temp. zeewater 26 25 23 22 23  

Huur appartement: op de populaire plaatsen kost een appartement meer dan €1000 per maand, maar iets verder afgelegen is het verblijf minder duur.

Huur huis: in Florida stikt het van de luxe resorts met naar onze maatstaven enorme villa’s. Dat kost zo’n €1200 per maand, maar dan hebt u wel wat.

Conclusie: Florida is volgens Amerikanen ‘the sunshine state’ en terecht want dit is een waar paradijs voor overwinteraars. Zalig weer en veel te doen voor jong en oud. Dus ook leuk als de familie eens op bezoek komt. Goede voorzieningen en veel lijndiensten naar Miami. Met dank aan de lage dollarkoers nu iets minder duur.

Indonesië, Bali (Denpasar)

Missing media-item.

Visum nodig: ja, €46
Vliegtijd: minstens 24 uur (inclusief tussenstop)
Tickets vanaf: €1325,63 Amsterdam-Denpasar, via Kuala Lumpur met Malaysia Airlines, inclusief toeslagen, heen vanaf 1 oktober, terug tot 1 maart. Directe vluchten rondom deze data niet beschikbaar.

Klimaat:

Maand: okt nov dec jan feb  
Gem. temp. overdag 31 32 31 31 31  
Aantal zon-uren per dag 7 6 6 5 5  
Dagen neerslag p. mnd 7 11 16 18 18  
Temp. zeewater 27 28 29 29 29  

Huur appartement: verscheidene touroperators bieden complete reizen aan inclusief tickets en verblijf in een hotel voor zo’n €1500 per maand. Eenvoudige appartementen zijn schaars; er is meer luxe aanbod.

Huur huis: net als Thailand is het aanbod hier vooral riant. Dat heeft een prijskaartje van minstens €1000 per maand, inclusief zwembad, enorme tuin, luxe interieur et cetera.

Conclusie: ja, u ziet het goed: het zeewater is bijna net zo warm als de ‘lucht’. Zo’n klimaat bevalt niet iedereen, net als de bijna dagelijkse tropische buien die erbij horen. Vindt u dat en de lange reis geen bezwaar, dan is Bali een paradijs voor de avontuurlijke overwinteraar.

Lees ook

Auteur 
  • Erik Bogaards