Pas op voor ongewenste insecten op vakantie

Muggen met het westnijlvirus

Zandvlieg
Getty Images

Vele reizigers trekken weer naar landen als Griekenland, Portugal, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Lekker, maar in deze landen komen wel dieren en insecten voor waar je voor op moet passen.

Muggen

Zo waarschuwt de Griekse overheid voor muggen die het westnijlvirus kunnen overdragen. Het westnijlvirus wordt overgedragen door een huissteekmug. Deze mug leeft ook in Nederland, maar heeft het virus nog niet, omdat het (nog) te koel is. Zo'n 80 procent van de mensen merkt er niks van als ze gestoken zijn. Bij 20 procent komen milde griepachtige verschijnselen als koorts, hoofdpijn en spierpijn voor.

Iets minder dan 1 procent ontwikkelt ernstige klachten. In het meest ernstige geval kan het leiden tot hersenvliesontsteking en verlammingsverschijnselen. Soms zelfs met de dood tot gevolg.Dit risico geldt vooral voor ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het Griekse ministerie van Volksgezondheid geeft vakantiegangers het advies bedekkende kleding te dragen, stilstaand water te vermijden, insectenwerende spray te gebruiken en muskietennetten te gebruiken om te voorkomen dat je geprikt wordt.

Reuzenteek

Ga ook nooit op reis zonder een tekenpincet, want in heel veel landen komen teken voor. Het is altijd van belang een teek zo snel mogelijk weg te halen. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Noteer altijd de datum van de tekenbeet, de plek en het land en gebied waar je de tekenbeet hebt opgelopen. Als je naar de huisarts gaat met klachten, meld dan ook altijd dat je door een teek gebeten bent. In Duitsland zijn recent zes zogenaamde hyalomma-teken gevonden. Deze zijn wel drie keer zo groot als 'gewone teken'.

Experts vrezen dat deze teken zich verder zullen verspreiden. Deze teek kan gevaarlijke ziektes overbrengen. Zo dragen de reuzenteken bijvoorbeeld het virus dat Krim-Congo-koorts veroorzaakt bij zich. Dit virus verspreidt zich via bloed- en lymfebanen in het lichaam en leidt tot leverschade en soms zelfs tot het afsterven van de lever. Het dragen van bedekte kleding en je kleding inspuiten met een insectenwerend middel kan helpen te voorkomen dat je gebeten wordt, maar helemaal voorkomen kan nooit. Check dus altijd of je gebeten bent als je buiten bent geweest.

Eiken- en dennenprocessierups

Ook in andere Europese landen is er veel overlast door de eikenprocessierups. Daarnaast rukt de dennenprocessierups op naar het noorden. Tot nu toe kwam de dennenprocessierups vooral in het zuiden van Europa (Frankrijk, Spanje, Italië) voor, maar dit jaar komen de eerste meldingen binnen vanuit de Ardennen. Deze rups heeft nog meer haren dan de eikenprocessierups. Ga je kamperen? Let goed op dat je je tent of caravan niet onder een den zet waar deze vervelende beestjes in zitten. De klachten die je van de brandharen van de dennenprocessierups kunt krijgen zijn hetzelfde als die van de eikenprocessierups: huidklachten en irritatie aan de ogen en de luchtwegen.

Zandvliegen

Heb je op het strand gelegen en nu overal vervelende jeukende bultjes? Mogelijk hebben zandvliegjes je te pakken gehad. Ze komen voor in vakantielanden als Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk. Zandvliegen plassen op je huid terwijl ze bloed zuigen. Dit jeukt verschrikkelijk en dat wordt alleen maar erger als je gaat krabben. Zandvliegen kunnen een parasiet overbrengen die een infectieziekte kan veroorzaken: leishmaniasis. Er zijn vele soorten Leishmania. Leishmania infantum is een soort die rondom de Middellandse Zee voorkomt en daar vanuit honden of ratten door zandvliegen naar de mens wordt overgebracht. De beestjes zijn vooral rond schemering actief. Beschermende kleding, insectenwerend middel en klamboes kunnen helpen de vliegjes op afstand te houden.

Bedwantsen

En tot slot, je wilt er eigenlijk niet over nadenken en ze liever al helemaal niet tegenkomen: bedwantsen. Toch kun je maar beter de matras van je hotelbed even checken voordat je er op neerploft. Het zijn kleine eivormige bruine beestjes met een plat lijf. Ze houden niet van licht en overdag zitten ze in de naden van een matras of in een lattenbodem van een bed. Ze kunnen heel vervelend zijn. Ze bijten en veroorzaken bultjes die enorm jeuken. Je zal er verder niet ziek van worden, maar het duurt in de meeste gevallen wel een paar weken voordat de bultjes verdwijnen.

Bron 
  • RIVM
  • Erasmus MC
  • RTL Nieuws