Puur natuur wandelen in de Ardennen

Wandelschoenen in de kofferbak en op naar de Ardennen en Wallonië! De heuvels, de bossen, de kleine dorpjes, u waant zich vaak ver van de bewoonde wereld en het is toch maar drie uur rijden vanaf Utrecht. Overal zijn bewegwijzerde routes, kort, lang, gemakkelijk en moeilijk. Een klein hotelletje, een knusse b&b of een fijn vakantiehuis als uitvalsbasis en je laat het leven van alledag gewoon even thuis. Speciaal voor u: inspiratietips voor korte wandelvakanties in Zuid-België.

•    Tip 1: Grootste natuurgebied van België

Het grootste natuurgebied van België ligt in de Duitstalige Oostkantons, 30 km ten zuiden van Maastricht: de Hoge Venen. Over houten knuppelpaden, de mysterieuze mistflarden boven het landschap, het beschermde zevenster bloemetje tussen het veen. Mooie stadjes zoals Malmedy en Eupen waar u op een terrasje geniet van het Bourgondische leven. En bij terugkomst in het hotel wacht een Belgisch 3-gangen diner en een goed bed voor de overnachting. Het kleinschalige Val d’Arimont, met hotelkamers en vakantiewoningen, ligt in een groene kleine vallei bij Malmedy. Een tip voor wandelaars. De online-routeplanner Go Eastbelgium en de toepassing via Apple en Android zijn gratis beschikbaar. Het geeft toegang tot een virtueel wandelnetwerk van 900 km.

Wandelen in Wallonië

•    Tip 2: Leading Quality Trail EscapArdenne

De wandelroute EscapArdenne Eisleck Trail is sinds 2012 gereed. Het pittige traject van 104 km loopt dwars door de Ardennen tussen La-Roche-en-Ardenne en Kautenbach. Het is het 1e wandelpad in de Benelux dat bekroond is als ‘Leading Quality Trail’ volgens de laatste Europese normen. Meer dan 50% natuurpad, Ardense panorama’s, dorpen en natuurgebieden. Topogids, topokaart en bewegwijzering zijn allemaal dik in orde. U denkt er bijna op een ander continent te zijn, maar u bent ‘gewoon’ in de Belgische Ardennen.

•    Tip 3: Mooie dorpjes

Mooie dorpen kunnen zich in de Ardennen en Wallonië aansluiten bij de organisatie ‘mooiste dorpen van Wallonië’. Uiteraard moeten ze voldoen aan eisen zoals een bijzondere boerderij of kapel en het gebruik van de bouwstijl van de streek. De landelijke ligging is altijd gegarandeerd en in vrijwel elk dorp zijn wandelroutes uitgezet. Meestal ligt het startpunt op het dorpsplein. De routes gaan door het dorp maar ook langs landerijen en bossen in de omgeving. Zo ontdekt u net buiten het dorp Wéris een hunebed en de Duivelssteen. In het zuidelijkst gelegen dorp Torgny valt eerst de oude wasplaats op en vervolgens de wijngaarden op de zacht glooiende hellingen. Er zijn maar liefst 30 mooiste dorpen van Wallonië, kijk maar op www.beauxvillages.be 

•    Tip 4: Wandelen bovenop de grot

Ten zuiden van Dinant ligt het Domein van de Grotten van Han met de beroemde druipsteengrotten. Op de heuvel boven die grotten ligt een 250 ha groot wildpark waar dieren uit de streek in grote vrijheid leven. Als u boft, spot u er de Europese ‘Big Five’: de wolf, de beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat. Sinds vorig jaar loopt er een natuurwandeling van 2,5 en 5,5 km dwars door het park. Andere (wandel)tips voor deze streek: boekendorp Redu, de kasteeltuinen van Annevoie en de abdij van Maredsous met heerlijk abdijbrood, abdijkaas en abdijbier.

Wandelen bij de Ourthe

•    Tip 5 Orchideeën in de vallei

De valleien van de Viroin en van de Semois in het zuiden van de Ardennen horen bij de provincie Namen en zijn heerlijk voor wandelaars en fietsers. De Semois biedt schitterende panorama’s in volmaakte stilte. Kom daar eens om in de drukke Randstad. De rijkdom van planten is hier echt opvallend, de geoefende kijker ziet hier zelfs orchideeën. Tussen Vresse en Bouillon en tussen Couvin en Treignes liggen ontelbaar veel bewegwijzerde routes. Ze zijn ter plaatse beschikbaar bij het Maison du Tourisme. Meestal vindt u op het dorpsplein ook een overzichtskaart van de wandel- en fietsroutes en dat is dan meteen een goede gelegenheid om in het café te pauzeren. Onderweg komt u van alles tegen zoals het Stoomtreinmuseum in Treignes, de bizarre rotsformatie van Le Fondry des Chiens en Brouwerij des Fagnes. Wat boffen we toch dat dit echte buitenland zo dichtbij ligt.

Vraag een downloadlink voor de gids met 26 wandelroutes via informatie@wbtoerisme.nl.

Lees ook: de mooiste dorpen van Wallonië