Reisverzekering dekt geen aansprakelijkheid

Wie de doorlopende reisverzekering uitbreidt met een wintersportdekking is daardoor nog niet verzekerd voor de schade die je op de ski's toebrengt aan een ander. Dit blijkt uit een bindend uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid.

Vanwege een aanstaande wintersportvakantie breidt een verzekerde zijn doorlopende reisverzekering uit met een wintersportdekking. Tijdens die vakantie raakt hij betrokken bij een ski-ongeluk, waarbij een andere skiër letselschade oploopt. De verzekerde wordt aansprakelijk gesteld voor de schade. Hij schakelt zijn reisverzekering in, die weigert te betalen.

100.000 euro

Bij de Geschillencommissie eist de man bijna een ton van zijn reisverzekering. Een kleine dertigduizend voor al vergoede schade plus nog eens zeventigduizend euro die in een gerechtelijk procedure van hem wordt geëist. De verzekering moet vergoeden, want hij vindt dat hij onvoldoende is voorgelicht bij het afsluiten van de wintersportdekking. Hem is nooit verteld dat deze schade niet is gedekt.

De verzekeraar stelt dat het algemeen bekend is dat een reisverzekering geen aansprakelijkheid dekt. Het staat ook nergens in de polisvoorwaarden. Bovendien heeft de verzekerde geen advies gevraagd bij het afsluiten van de wintersportdekking. De Geschillencommissie is het op al deze punten met de verzekeraar eens. De verzekerde krijgt zijn schade niet vergoed.