Reizen met de hogesnelheidstrein door Japan

Wie door Japan reist, neemt het beste de trein. Die is comfortabel, punctueel en zo snel als een kogel. Boeken en reizen zijn niet moeilijk als je op een paar dingen let.

Japan-reizigers kopen het beste vooraf in Nederland een zogenaamde “Japan Rail Pass”. Die geeft recht op onbeperkt treinreizen gedurende de gekozen periode. Zo’n kaart is handig, want je hoeft geen losse kaartjes te kopen, en ook nog eens goedkoper. 

Moeilijk is het reizen met de zogenaamde Shinkansen-trein niet. Op de stations staan alle borden in het Japans en Engels aangegeven, en het personeel is graag bereid om je – meestal met handen en voeten – bij te staan. Let wel op dat je de juiste trein neemt. Ze rijden allemaal even hard – bijna 300 kilometer per uur! – maar de ene stopt vaker dan de andere. De snelste trein heet “Nozomi”, maar die mag je niet nemen. De een na snelste heet “Hikari” en die mag je wel met je Japan Rail Pass nemen. Ook is het aan te raden om vooraf je stoel te reserveren. Dat kan bij het loket op elk station. Wie daar niet aan toekomt, vindt in elke trein een paar wagons voor passagiers zonder stoelreservering.

De Shinkansen, die ook wel ‘bullet train’ wordt genoemd omdat hij zo snel is, rijdt veel vaker dan onze Thalys: in het spitsuur vaak wel elke tien minuten. Er zijn zeven lijnen, die de meeste grote steden van Japan verbinden. Net als bij ons is er een tweede en een eerste klas. Sommige lijnen hebben ook een ultraluxe ‘Gran Class’. De Shinkansen is een echt Japans high-tech product. Hij is stil, bijzonder comfortabel en brandschoon, want Japanners zijn – in onze ogen althans - geobsedeerd door hygiëne. Ook op de stations zul je nergens een propje of sigarettenpeuk vinden.

Het is de oudste hogesnelheidstrein ter wereld. In zijn 53-jarige geschiedenis is er nog nooit iemand om het leven gekomen bij een ongeval. Hij is zelfs beveiligd tegen de aardbevingen die Japan vaak teisteren. Een rit met deze trein is dan ook een aanrader voor iedereen die naar Japan reist.

Dit zijn de mooiste tempels van Japan