Senioren boeken weer een vakantie

Vakantiegangers die tegen corona zijn gevaccineerd – dat zijn vooral 70-plussers – boeken voor komende zomer enthousiast hun vakantie. Sinds een paar weken worden weer relatief veel reizen verkocht.

Spanje blijft populair, waaronder Mallorca en Ibiza, en ook Portugal. Daarnaast willen vele Nederlanders naar Griekenland, dat vanaf 14 mei de grens weer opent voor iedereen die is ingeënt tegen corona of negatief is getest. Ook het geliefde vakantieland Turkije maakt zich op voor de komst van – hopelijk – miljoenen Europese toeristen. Het land, dat net als Spanje, Portugal en Griekenland sterk afhankelijk is van toerisme, gaat medewerkers in het toerisme met voorrang inenten.

Of een vakantie in Zuid-Europa deze zomer normaal zal zijn, is de vraag. Vakantielanden willen de verspreiding van corona in de hand houden, en zullen waarschijnlijk maatregelen eisen. Bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje. Of de verplichting om je eerst te laten vaccineren. Meerdere partijen, waaronder de luchtvaartkoepel IATA, werken aan een vaccinatiepaspoort dat internationaal geldig is.

Wie komend voorjaar naar een vakantiehuisje in Nederland wil, vist waarschijnlijk achter het net. Die zijn namelijk bijna allemaal volgeboekt. Dat komt omdat zo’n huisje coronaproof is. Mensen die anders op wintersport waren gegaan, zijn bereid om een flink bedrag neer te tellen. Het valt op dat vooral luxe accommodaties in trek zijn.

Ook campings zijn enorm populair. Sommige zijn zelfs nu al open om vroege kampeerders onder te brengen. Terwijl nu eigenlijk nog veel te koud is om te kamperen. Het kampeerseizoen gaat normaalgesproken pas rond Pasen van start.

Op een cruisevakantie hoeven we voorlopig nog niet te rekenen. Hoewel de rederijen hard werken aan protocols om besmetting te helpen voorkomen, durven cruisegasten het nog niet aan om weer te boeken na de drama’s die zich vorig jaar op schepen afspeelden. Honderden opvarenden raakten besmet en schepen voeren doelloos rond omdat ze nergens toestemming kregen om aan te meren. De baas van Carnival Cruises, de grootste rederij ter wereld, denkt dat zijn branche pas over twee jaar van de coronaklap is hersteld. Maar het enthousiasme voor cruises – die vooral onder senioren geliefd zijn – blijft ongebroken. Voor eind dit jaar en 2022 wordt er nu al behoorlijk geboekt, zegt rederij Holland America Line.

Veel vakantiegangers kijken hoopvol naar Groot-Brittannië, dat voorlopig vooroploopt in Europa met het aantal vaccinaties. Premier Johnson heeft zijn landgenoten beloofd dat ze vanaf juli weer onbeperkt naar het buitenland mogen. De Britten boeken dan ook al massaal vakantiereizen.