Slim op reis: ter zee

Vakanties op cruiseschepen zijn populair, maar het is wel even wennen aan de regels van het drijvende hotel. Goed om te weten: fooi geven is niet verplicht en sfeervol dineren kan ook in vrijetijdskleding.

Hoeveel bagage mag er mee?
Op een cruiseschip mag je bijna alles meenemen, behalve alcoholhoudende drank en wapens. Er is geen beperking aan het aantal koffers, maar wel aan het gewicht: een koffer mag maximaal 20 kilo wegen. Denk eraan dat lege koffers gedurende de reis ergens in de hut moeten liggen. Soms reis je een deel van het traject per vliegtuig. In dat geval is het totale aantal koffers en kilo’s wel van belang.

Hoe betaal ik aan boord?
Van maaltijden tot entertainment: bij de prijs van een cruise is bijna alles inbegrepen. Toch kun je aan boord een betaalmiddel nodig hebben. Bijvoorbeeld voor drankjes en aankopen in de winkel. Daarvoor dient de boarding pass of cruise card, die passagiers krijgen bij het inschepen. Dit pasje fungeert eveneens als hutsleutel en als identificatiebewijs (je hebt het nodig bij het verlaten van het schip en de terugkomst). Het pasje wordt gekoppeld aan je creditcard. Na afloop van de reis vraagt de rederij toestemming om de kosten van de creditcard af te schrijven. Bij een langere reis wordt dit vaak maandelijks gedaan. Wie geen creditcard heeft, kan ook met contant geld betalen. In dat geval betaal je een deel als borg bij het inschepen, bijvoorbeeld €250.

Kan ik de drank afkopen?
Om aan boord onbekommerd van drankjes te kunnen genieten, bieden veel rederijen een drankenpakket aan. Voor een vast bedrag kun je dan onbeperkt bepaalde dranken bestellen. Ga vooraf na of je hiermee goedkoper uit bent; in sommige gevallen moet je wel heel veel drinken om het bedrag eruit te halen. Neem je een goedkoop drankenpakket, dan zul je moeten bijbetalen als je bijvoorbeeld een cocktail bestelt.

Hoe werkt het met fooien?
Bij sommige aanbieders van luxe cruises zijn fooien inbegrepen bij de cruiseprijs. In dat geval kun je er dus niet ‘onderuit’ wanneer je geen ­fooien wilt geven. Veel andere rederijen doen het voorkomen dat fooien verplicht zijn en belasten de boarding pass dagelijks met een ‘adviesbedrag’ tussen de €4 tot €14. In de praktijk zijn passagiers niet verplicht aan dit systeem mee te doen. Je kunt ook een lager ­bedrag kiezen of aangeven dat je het personeel graag zelf iets in handen stopt.

Welke documenten heb je nodig?
Voor een cruise heb je een paspoort nodig dat na terugkeer nog zes maanden geldig is. Voor sommige Europese bestemmingen volstaat een identiteitskaart. Ga je naar een verre bestemming, dan kan ook een visum nodig zijn. De reisorganisatie geeft daar informatie over. Sommige visa moet je vooraf aanvragen, andere zijn aan boord te koop.

Verzekering afsluiten of niet?
Een reisverzekering is een must en een annuleringsverzekering is aan te raden, aangezien de reissom van een cruise aanzienlijk is. Let er bij de reisverzekering op dat het maximum-aantal aaneengesloten vakantiedagen én de hoogte van de annuleringsdekking voldoende zijn voor de gekozen cruise.

Paspoort afgeven?
Sommige rederijen nemen bij het inschepen de paspoorten in – voor de duur van de reis – zodat de douane die op één centraal punt kan controleren tijdens de veelvuldige (nachtelijke) passages. De paspoorthouder hoeft daar dan niet steeds bij aanwezig te zijn. Bij andere rederijen is het in de praktijk vooraf wel duidelijk wanneer een douanecontrole te verwachten is, en kunnen reizigers de rest van de tijd hun paspoort gewoon bij zich houden.

Rollend materieel mee?
Een rollator, rolstoel of scootmobiel mag op sommige schepen mee. Hou er wel rekening mee dat die dan in de hut moet staan, en niet op de gang. Reizigers die afhankelijk zijn van een rolstoel, moeten altijd een begeleider bij zich hebben. Ook moeten ze bij het boeken ­aangeven dat ze een rolstoel gebruiken. Bij een calamiteit moet namelijk altijd voldoende personeel aanwezig zijn om iedereen te kunnen helpen. Sommige schepen hebben voor rolstoelgebruikers hutten zonder drempels en met een aangepaste douche en wc.

Is er een dresscode?
Veel cruises kennen thema-avonden waarvoor een kledingstijl of -kleur wordt voorgeschreven. Wie daar niet aan mee wil doen, kan die avond in een ander restaurant eten.

Wat kost de wifi?
Internetten aan boord gaat via de satelliet en is daardoor een stuk langzamer dan aan land en bovendien duurder. Foto’s versturen of filmpjes kijken is dus niet aan te raden. Dat kun je beter doen in een internetcafé in een van de vele havens die het schip onderweg aandoet. Excursies en uitstapjes voorbereiden doe je beter vooraf als je nog thuis bent, bijvoorbeeld via Shorebee.com.

Wat als je de boot mist?
Wanneer je te laat terugkomt van een stadsbezoek, hangt het van de oorzaak af wat er dan gebeurt. Als een door de rederij georganiseerde excursie uitloopt, zal het schip zo mogelijk wachten tot alle deelnemers weer aan boord zijn. Kan dit niet (bijvoorbeeld omdat het schip plaats moet maken voor een ander schip), dan zal de rederij vervoer ­regelen naar de volgende haven. Wie op eigen houtje de stad ingaat en te laat terugkomt, loopt het risico op een dichte deur en moet zelf vervoer regelen naar de volgende haven. De gemiste tijd op het schip wordt niet vergoed.