Sprookjesachtig Eisenach: de 5 hoogtepunten

Een van de pareltjes in het Duitse gebied Thüringen is Eisenach, de stad met middeleeuwse uitstraling, sprookjesachtig sfeertje en schitterend uitzicht. Dit zijn de vijf absolute hoogtepunten.

5. Eeuwenoud vakwerkhuis

Eisenach is nauw verbonden met de grote theoloog Maarten Luther. Hij kende de stad goed, omdat hij hier tussen 1498 en 1501 Latijn studeerde. Het huis van zijn toenmalige gastheer informeert tegenwoordig als 'Lutherhaus', waar je als bezoeker veel te weten komt over deze periode in Luthers leven die zo belangrijk was. Een prachtig pand, en een van de oudste vakwerkhuizen in Thüringen.

4. Op avontuur in het donker

Thüringen is een gebied dat beroemd is om de mijnbouw. In grotten werd vroeger gips gedolven. Het leuke is dat een deel genaamd 'Marienglashöhle'  inmiddels is opengesteld voor bezoekers. Uniek aan deze grot is de lange brug (70 meter) die over een meer rijkt. Nog unieker: in de winter kun je zelfs concerten bezoeken in Marienglashöhle. De grot staat bekend om zijn vele kristallen.

Rainer Lippert

3. Klassiek symbool voor vrijheid

Een ander highlight van de stad is het 'Burschenschaftsdenkmal', een monument dat is gewijd aan degenen die in de 19e eeuw in Duitsland hebben gestreden voor eenheid en vrijheid. De plek biedt een mooi uitzicht op het platteland van Eisenach. In de omgeving kun je uitgebreide wandelingen maken en genieten van een ware oase aan rust.

Panoramio.com

2. Als een vogel

In het nationale park Hainich, ten noordoosten van Eisenach en makkelijk te bereiken, kun je een bijzondere wandeling maken: namelijk over de boomtoppen. Het zogenaamde 'Baumkronenpfad' kun je eigenlijk niet overslaan als je in de buurt bent. Je waant je even als een vogel, met een schitterend 360 graden-uitzicht. Tip: maak de wandeling bij zonsondergang. Dat levert nog mooiere plaatjes op. Kijk maar..

 

1. Hoogtepunt

Het mooiste aan Eisenach is letterlijk een hoogtepunt, namelijk het kasteel dat je vanaf elke plek ziet prijken boven de stad op ruim 400 meter hoogte. 'Wartburg' is niet voor niets UNESCO-werelderfgoed. Hier vond Maarten Luther in 1522 een veilig onderkomen als 'jonker Jörg' en maakte hij ook zijn beroemde vertaling van het Nieuwe Testament. Het imposante en charmante Wartburg is hét pareltje van Eisenach.