Top 5 mooiste plekken in Zweden

Als men het over een vakantie in Zweden heeft, dan denk je al snel aan Stockholm. Natuurlijk, dit is een prachtige stad met vele bezienswaardigheden, maar Zweden heeft nog veel meer moois te bieden. We geven u een overzicht van 5 gebieden die een bezoek meer dan waard zijn.

Marstrand, Bohuslän

Ten noordwesten van Göteborg ligt het eiland Marstrandsön. Op dit eiland ligt het stadje Marstrand. Deze historische plaats wordt gekenmerkt door de vroegere status als vrijhaven en door het fort Carlsten – een 17de eeuws fort dat gebouwd is om Bohuslän te beschermen tegen vijandelijke invallen – dat aan de rand van de stad ligt. De ruige scherenkust van Bohuslän met afwisselend grote en kleine eilanden biedt natuurliefhebbers een diversiteit aan wandelmogelijkheden met indrukwekkende uitzichten. In de zomer vindt in Marstrand de Zweedse Match Cup plaats, een bekende zeilwedstrijd die veel bezoekers trekt.

Fårö, Gotland

Noordoostelijk van Gotland ligt het eiland Fårö. Het is een klein eiland met veel kleine meren en een bodem die vooral bestaat uit woeste grond en weidegrond. Vogels gebruiken het eiland in het voorjaar als broedplaats, waarbij zij door het gebrek aan natuurlijke vijanden zelfs op de grond broeden. Opvallend op het eiland zijn de Ulla Hau – een eigenaardig stuifzandlandschap – en de raukar – indrukwekkende kalksteenstructuren die het gevolg zijn van erosie tijdens de IJstijd. Het eiland kent een Middeleeuwse kerk die dateert uit de 14de eeuw en er zijn verschillende zandstranden waar u in de zomer heerlijk kunt uitrusten.

Abisko, Lapland

In het noorden van Zweden ligt Abisko, een zeer klein dorpje in een prachtig landschap. Vlak bij het dorp ligt Nationaal Park Abisko, een park van 7700 hectare met veel bezienswaardigheden, wat dacht u bijvoorbeeld van de Abiskokloof – waar de Abiskorivier zich diep heeft ingesneden – Lapporten – ‘de poort naar Lapland’ -  en het meer Torneträsk. Abisko wordt gezien als een van de beste plaatsen om het noorderlicht te zien en door de ligging boven de noordpoolcirkel komt het verschijnsel van de middernachtzon hier voor. Voor wandelaars is de Kungsleden interessant, een 425 kilometer lange wandelroute langs de bergen van Zweden.

Visby, Gotland

U komt helemaal in een Middeleeuwse stemming als u door de straten van Visby loopt. Visby is de hoofdstad van Gotland en staat genoteerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is waarschijnlijk de best bewaard gebleven Middeleeuwse stad in Scandinavië en wordt gekenmerkt door de stadsmuren die nog uit de 13de eeuw stammen, de Sankta Maria Domkyrke – de enige nog intacte Middeleeuwse kerk in de stad - en de ruïnes van een aantal andere Middeleeuwse kerken.

Tännforsen, Jämtland

Tännforsen is een van de grootste watervallen van Zweden. Hier raast het water van de Åreälven met enorm geweld 38 meter naar beneden. De watervallen worden omringd door een dichtbegroeid naaldbos. Jämtland, de regio waar de watervallen liggen, is de tweede grootste landstreek van Zweden en wordt gekenmerkt door de vele rivieren, meren en bergen. In de winter bevriest het water van de Åreälven en dit zorgt voor opmerkelijke ijsformaties.


 

Trefwoorden: