Vliegtuigbagage steeds duurder

Getty Images

De prijs om ruimbagage mee te nemen in het vliegtuig is fors gestegen. Een koffer tot 23 kilo is 22 procent duurder geworden en kost nu gemiddeld 32 euro per koffer. Dat blijkt uit onderzoek van Beslist.nl.

Enkele jaren geleden was ruimbagage meestal inbegrepen in de prijs van het ticket. Inmiddels betaalt de passagier bij sommige luchtvaartmaatschappijen vijftig euro per enkele reis voor de bagage. Sinds 2018 is ruimbagage tot vijftien kilo gemiddeld zestien procent in prijs gestegen. Koffers tot 22 kilo zijn gemiddeld 22 procent duurder geworden. Het bijboeken van een koffer op de luchthaven brengt nog hogere kosten met zich mee. Die tarieven liggen vaak tot honderd procent hoger dan online.

Handbagage

Veel passagiers proberen de kosten voor ruimbagage te omzeilen door uitsluitend met handbagage te reizen. Budgetmaatschappijen als Ryanair en Wizz Air maken dat steeds moeilijker, omdat zij slechts kleine handbagage trolleys tegen betaling toelaten. Een kleine tas is de enige gratis bagage. Bij de meeste maatschappijen kun je nog wel gratis handbagage meenemen.

De hogere tarieven op bagage zijn een gevolg van de druk op ticketprijzen en de hevige concurrentiestrijd tussen luchtvaartmaatschappijen. Volgens de Consumentenbond maken deze verstopte en vaak extra hoge kosten het moeilijk om ticketprijzen te vergelijken. Bovendien zijn de kosten per enkele reis gegeven, zodat de rekening in werkelijkheid twee keer zo hoog uitvalt.

Auteur 
  • Perry van Dijk