We bezoeken liever geen drukke toeristische plekken, maar doen het toch

Getty Images

Vakantie is leuk en ontspannend. Tenminste, dat is de bedoeling. Voor veel Nederlanders zijn vakanties echter een opstapeling van ergernissen. En dat komt vooral door andere toeristen en foto’s.

Uit onderzoek van NBTC NIPO Research, in opdracht van Zoover, blijkt dat twee derde van de vakantiegangers het liefst drukke toeristische plekken mijdt, zoals het Griekse Santorini en de Mona Lisa in het Louvre. En toch blijven we dit soort plekken bezoeken.

Tijdens het onderzoek werden zo’n 2.000 mensen gevraagd naar de grootste ergernissen op vakantie. De enorme drukte bederft bij veel vakantiegangers (een deel van) de vakantiepret. De redenen om desondanks toch de drukte op te blijven zoeken, zijn afhankelijk van de leeftijdscategorie.

Zo is het voor ongeveer twee derde van 18- tot 24-jarigen belangrijk om te kunnen zeggen dat ze op een bepaalde plek zijn geweest. 65-plussers bezoeken toeristische plaatsen daarentegen vooral vanwege de culturele of historische waarde. Ook wil deze leeftijdscategorie met anderen kunnen meepraten over deze onderwerpen.

Foto’s en selfies verpesten vakanties

Geluidsoverlast vormt de grootste bron van ergernis, maar ook toeristen die constant selfies maken zijn meer dan twee derde van de Nederlandse toeristen een doorn in het oog. Foto’s spelen op vakantie dan ook een (te) grote rol. Niet alleen door selfies, maar ook door de ‘gewone’ vakantiekiekjes. Een op de vijf Nederlanders vergeet namelijk weleens te genieten omdat ze te druk zijn met het nemen van foto’s.

Op vakantie worden dan ook heel wat foto’s gemaakt: een van de belangrijkste beweegredenen is om deze op social media te delen. Dit is vooral onder jongeren en vrouwen populair; naarmate we ouder worden, wordt dit steeds minder belangrijk.

Andere bronnen van ergernis zijn asociaal rijgedrag, handdoekje leggen, andere Nederlanders, slecht uitzicht en kinderen van anderen. Wel lijken 65-plussers onbezorgder op vakantie te gaan. Niet alleen storen ze zich minder snel aan zaken en andere mensen dan jongeren, maar ook hebben ze er meer voor over om de drukte te vermijden.

Bron: AD

Auteur