We gaan massaal op zomervakantie

Vakantie is geen luxe meer, maar een plezier dat we ons door niemand laten afpakken. Deze zomer gaan we met maar liefst 11 miljoen Nederlanders op reis, en dan is meer dan ooit tevoren.

Nederland

Met bijna 3 miljoen vakantiegangers blijven we in eigen land. De natuur aan de kust, op de Veluwe, in Limburg en Friesland trekt ons het meest. We gaan namelijk het liefst gezellig kamperen of naar een huisje op een bungalowpark.

Over de grens

De rest - bijna 8 miljoen mensen - kiest voor het buitenland. Zij gaan vooral naar Frankrijk, gevolgd door Spanje en Duitsland. Deze gegevens, die door onderzoeksbureau NBTC-NIPO Research zijn verzameld, gelden voor alle Nederlanders samen. Maar als we alleen naar 55-plussers kijken, is Duitsland juist met afstand ons favoriete vakantieland.

Ook Griekenland is weer helemaal in trek als vakantiebestemming. Dat land meden we vorig jaar nog vanwege de problemen met aangespoelde vluchtelingen. De Griekse zon lokt deze zomer liefst 50 procent meer Nederlanders.

Dit zijn de landen waar we het liefst op vakantie gaan:


bron: nbtc-nipo

Turkije

Jammer genoeg kan dat niet worden gezegd van Turkije. Vanwege de aanslagen, het geweld in buurland Syrië, een groeiend aantal moslimregels en de felomstreden uitspraken van president Erdogan keren we dat land massaal de rug toe. Deze zomer moet de Turkse Rivièra rekening houden met bijna 40 procent minder Nederlandse boekingen.

Deze dingen vergeten mensen het vaakst als ze op reis gaan