Weimar: walhalla voor liefhebbers van kunst en architectuur

De Duitse stad Weimar herbergt een goudmijn aan klassieke kunst en architectuur dankzij de Weimarer Klassik, een beroemde periode uit de geestesgeschiedenis. Dit zijn de vier meest bijzondere plekken.

4. Goethehaus 

Het barokke Goethehaus aan het Frauenplan, waar dichter Johann Wolfgang Goethe bijna 50 jaar heeft gewoond, is een van de highlights tijdens een wandeling door Weimar. Het pand is nog in bijna dezelfde staat als toen, in de achttiende eeuw. Het tuinhuis in het park was een geschenk van de hertog om Goethe aan Weimar te binden en is altijd de plek gebleven waar hij zich terugtrok, als hij dicht bij de natuur wilde zijn. Bij de bouw van het Römische Haus heeft Goethe zijn talent als bouwcoördinator bewezen. Tip: na een bezoek kun je schuin tegenover het Goethehaus eten in restaurant 'Zum weißen Schwan'.

Foto: unterwegsblog.de

3. Schillerhaus

Een andere beroemde filosoof/dichter die zijn naam vestigde tijdens de Weimarer Klassik-periode, is Friedrich Schiller. De elf jaar waarin hij samenwerkte met Goethe worden gezien als de belangrijkste jaren. Schiller bracht zijn oude dag door in het burgerhuis aan de toenmalige Esplanade. Tegenwoordig is dit ingericht in de stijl van zijn tijd, zelfs met origineel meubilair. De tentoonstelling 'Schiller in Thüringen', die altijd te zien is, geeft een gedetailleerd beeld van zijn leven en zijn werk.

Foto: weimar-tourist.de

2. Bauhaus Museum

Eén van de beroemdste en invloedrijkste kunstscholen van de twintigste eeuw. Het Bauhaus Museum herbergt werk van Walter Gropius, grondlegger van het Bauhaus, maar ook van kunstenaars als Lyonel Feininger, Johannes Itten en Paul Klee. Ook studenten, die de moderne aanpak en gebruikte lesmethoden van het Bauhaus documenteren, presenteren hier hun werk. Het museum is niet heel groot en een bezoek duurt geen hele middag, maar is zeker de moeite waard. Een voordeel: aan de overkant schittert het imposante theater van Weimar. Vervelen zul je je niet.

Foto: klassik-stiftung.de

1. Anna Amalia Bibliothek

Het absolute pareltje voor iedere toerist in Weimar is zonder twijfel de 'Anna Amalia Bibliothek', een van de bekendste bibliotheken in Duitsland. Dat was in 2004 wel anders. Door een flinke brand was er bijna niets meer van het pand over en gingen maar liefst 50.000 boeken verloren. Maar mede dankzij massale donaties van het Duitse volk kon zowel het pand als de collectie deels worden gerestaureerd. In de Anna Amalia Bibliothek vind je onder meer een complete verzameling van Goethe's Faust, de eerste uitgaven van Herder en Schiller en 10.000 werken van Shakespeare.

Foto: NoRud