Zo bespaar je op de luchthaven

Vliegen
Getty Images

Iedereen wie weleens een vliegreis heeft gemaakt, weet dat luchthavens heel dure plekken zijn. Hoe kun je geld besparen terwijl je wacht op je vlucht?

-Kom met de trein of laat je brengen. Je auto op Schiphol parkeren kost al snel 100 euro of meer per week. Of blijf de nacht voor vertrek slapen in een hotel vlakbij de luchthaven. Dan begint je vakantie relaxt. Veel ervan hebben een gratis luchthavenshuttle.

-Neem zelf water mee. Drink je flesje wel leeg voordat je door de veiligheidscontrole gaat. Op Schiphol en Eindhoven staan geavanceerde scanners, die het mogelijk maken om vloeistoffen mee te nemen. Maar op de meeste buitenlandse luchthavens nog niet. Na de security kun je je flesje weer vullen met kraanwater. Op Schiphol vind je al zo’n dertig gratis tappunten. Je herkent ze aan de druppelvormige led-display. Check in het buitenland of het kraanwater drinkbaar is.

-Smeer je eigen broodjes. Het geld dat je bespaart, kun je op vakantie besteden aan een heerlijke lunch op een terras. Veel leuker dan zo’n veel te dure sandwich op Schiphol!

-Wissel geen geld om op de luchthaven. De wisselkoersen zijn er ongunstig. Pin liever geld uit de betaalautomaat op je bestemming. Of nog goedkoper: probeer contant betalen te vermijden. In steeds meer landen kun je gewoon met je creditcard, pinpas of telefoon-app betalen.

-Verbind je telefoon met een wifinetwerk. De meeste luchthavens in de wereld bieden dat tegenwoordig gratis aan. In landen buiten Europa scheelt je dat dure roamingkosten. Er is een leuke app genaamd Wifox (2,99 euro) met wifi-wachtwoorden in de hele wereld.

-Drink niets aan de bar. Op luchthavens betaal je veel teveel voor je biertje of wijntje. Heb even geduld tot je in de lucht bent, want op lange vluchten krijg je doorgaans nog gratis een drankje. Het is sowieso verstandig om op reis geen alcohol te drinken. Dat maakt je moe en droogt je lichaam uit.

-Als het kan, reis dan met handbagage. Een koffer in het ruim van het vliegtuig kost je op een verre vlucht tot wel 100 euro.

-Koop niets. Schiphol is een mekka voor shoppers. Maar probeer toch de tax-free winkels te vermijden. De prijzen zijn vaak hetzelfde als thuis en vaak zelfs hoger. Wil je toch iets kopen, check dan vooraf op Schiphol.nl de aanbiedingen.

-Geef je stoel op. Het komt nog steeds voor dat vluchten overboekt zijn. Wie vrijwillig achterblijft, krijgt een gratis hotelovernachting, als er tenminste dezelfde dag geen vlucht meer naar je bestemming vertrekt. En honderden euro’s aan compensatie. Een leuke optie voor wie tijd genoeg heeft.

Auteur