Zonder vertraging op vakantie? Hier vertrekken vluchten wél op tijd

Wie zonder vertragingen zijn vakantievlucht wil beginnen, moet zich afvragen of Schiphol wel de beste keus is. Volgens onderzoek is het aantal vertragingen op de Amsterdamse luchthaven gestegen, en in Rotterdam en Eindhoven is het al niet beter gesteld. Meer hoop op een snel vertrek bieden vliegvelden die niet ver van de grens in onze buurlanden liggen.

Het aantal vluchten dat op de Amsterdamse luchthaven op tijd vertrekt en aankomt, is in twee jaar tijd gezakt van 81 procent naar 77 procent. Het Britse onderzoeksbureau OAG, dat de stiptheid van luchthavens in de hele wereld onderzocht, geeft Schiphol nog maar drie van de maximale vijf sterren. Vergeleken bij veel andere luchthavens in de wereld is dat een matige score, zeker voor een luchthaven die zegt tot de top van Europa te willen behoren.

Maar wie zijn vakantiereis liever niet met een vervelende vertraging wil beginnen of eindigen, is op de provinciale luchthavens nauwelijks beter af. In Rotterdam komen volgens OAG evenveel vertragingen voor als in Rotterdam. En Eindhoven heeft een nog lagere punctualiteit van 71 procent, en moet daarom met twee sterretjes genoegen nemen.

Een stuk meer hoop op een snel vertrek bieden enkele vliegvelden die niet ver van de grens in onze buurlanden liggen. Zij zijn bijzonder in trek bij Nederlandse vakantiegangers. Brussel-Zuid/Charleroi, waar vooral vluchten van budgetmaatschappij Ryanair vertrekken, en Keulen/Bonn in Duitsland krijgen het maximale aantal van vijf sterren. En het eveneens Duitse Dortmund speelt zelfs mee in de wereldtop: het is de op vijf na meest punctuele luchthaven van de wereld.

Toch vliegen vanuit Nederland? Dit zijn onze tips:

-    Wie het een fijn gevoel vindt om met een Nederlandse vliegmaatschappij op vakantie te gaan, kiest het beste voor Transavia of KLM. Die hebben met een stiptheid van 85 respectievelijk 81,5 procent relatief weinig vertragingen
De provincieluchthavens in Rotterdam, Eindhoven, Groningen en Maastricht hebben voordelen die Schiphol niet heeft, zoals:
-    Parkeren is veel goedkoper, tot wel de helft van Schiphol
-    De wachtrijen zijn korter
-    Je hoeft niet ver te lopen naar je vliegtuig
-    Ze worden vaak aangedaan door budgetvliegers, die gemiddeld 30 procent goedkopere tickets verkopen

Maar er zijn ook nadelen:
- Het aantal bestemmingen is meestal klein
- Ze zijn minder goed bereikbaarheid met openbaar vervoer
- Ze hebben minder voorzieningen

Lees ook: zo boek je een goedkope vliegvakantie