Zonnige reisbestemmingen in de winter

Op vakantie voelt de zon ‘s winters nog warmer dan ‘s zomers. Maar waar schijnt hij – bijna – gegarandeerd in de winter? Hoelang duurt de vlucht ernaartoe? En wat zijn de verrassendste bestemmingen?

Vroeg of laat boeken?

Wat is handiger: vroeg of laat boeken? Anke van Nieuwenhuizen van reisorganisatie Corendon legt uit: “Als je naar een bepaalde accommodatie wilt, kun je er het beste vroeg bij zijn. Buiten het hoogseizoen is er vier maanden van tevoren vaak nog ruime keuze. Maakt het niet zoveel uit waar je naartoe gaat, dan kun je ook wachten op een leuke aanbieding.”

Top 5 winterzonfavorieten van de Plus-redactie

 1. Spanje
 2. Portugal
 3. Thailand
 4. --Curaçao--
 5. Zuid-Afrika

‘Even vitamine D opdoen’

Kitty Kapoen (74) en haar man Johan (80) gaan al twintig jaar elke winter naar Gran ­Canaria. Kitty: “In de zomermaanden blijven we gewoon in Nederland, en ‘s winters gaan we vaak drie weken naar de zon. We drinken koffie op het terras, relaxen op ons balkon en gaan wandelen of zwemmen. Goed voor de vitamine D: we komen altijd helemaal ­opgeladen terug.”

Cruise away

“Veel mensen denken bij cruises in de win­ter aan het Caribisch gebied”, zegt Fred ­Verlinden van cruise­specialist Stip Reizen. “Maar dichterbij kan ook: bijvoorbeeld Dubai en de ­Canarische Eilanden. Onze gasten zoeken vooral zon en vinden het fijn dat ze in een korte tijd meerdere ­bestemmingen kunnen zien zonder hun koffer in en uit te hoeven pakken.”

Verrassende bestemmingen

 • In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn er niet alleen in het voorjaar, maar heel het jaar door bloemen te zien op Madeira. Let op: in het noorden regent het vaker dan in het zuiden.
 • --‘s Winters zijn de meeste toeristen vertrokken, maar Malta blijft een ­levendig eiland, aldus Susan van Egmond van Malta Tourism Nederland. “Struin door de straten van Valletta en bezoek vissersdorp Marsaxlokk. Het Valletta International Baroque Festival in januari is voor bewoners en bezoekers een hoogtepunt.”
 • Met een gemiddelde temperatuur van 30 graden is Zanzibar, voor de kust van Tanzania, een ideale plek om te ontsnappen aan de ­Nederlandse kou. En ‘s winters is er maar 2 uur tijdsverschil.

Wat doet het weer?

Bestemming +/- Max. temp in februari Uren vliegen
Andalusië, Spanje 18 3 uur
Curaçao 30 9,5 uur
Gran Canaria 20 4,5 uur
Kaapverdië 24 6 uur
Zuid-Afrika 29 12 uur

Anders naar de zon

Je kunt natuurlijk heerlijk gaan zonnebaden, maar ‘s winters is er ook veel te doen voor:

Stedentrippers

Linda Andeweg van Stedentrips.nl: “Steden als Marrakech, Valencia en Sevilla zijn ‘s winters ­rus­tiger en het is niet te heet, terwijl het ‘s middags vaak wél warm genoeg is om een terrasje te pikken.”

Actieve vakantiegangers

De Algarve in het zuiden van Portugal is met haar milde klimaat in de winter een prima regio voor doeners. Portugal-specialist Primavera ­Reizen organiseert bridgereizen, fietsreizen en wandelvakanties naar de Algarve én brengt het programma ‘Overwinteren in Portugal’.

Culturele reizigers

“Een groepsrondreis verbreedt je kijk op de wereld”, vertelt Daphne de Leur van Djoser. “Het is gezellig, veilig en je ziet veel meer in korte tijd dan wanneer je alles zelf organiseert. In onze winter is het zomer in Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland, en daarom zijn dat heel gewilde bestemmingen.”

Onbekend maakt onbemind?

Gran Canaria en Tenerife zijn natuurlijk de bekendste van de Canarische Eilanden. Maar denk ook eens aan de groenere eilanden La Gomera en La Palma of aan Fuerteventura en Lanzarote: minstens zo zonnig en weer eens iets anders. Onder meer De Jong Intra Vakanties biedt winterzonreizen naar Lanzarote.

Vóórdat u boekt

Waar moet je op letten voordat je een reis naar de winterzon boekt? Mirjam Dresmé, woordvoerder van brancheorganisatie ANVR, tipt:

 • Winterzonbestemmingen liggen vaak buiten Europa: check tijdig welke reisdocumenten nodig zijn en of je je moet laten inenten.
 • Voor sommige landen moet het paspoort nog zes maanden geldig zijn na vertrek of terugkomst.
 • --Kijk of de reisorganisatie is aangesloten bij de SGR of een gelijkwaardig garantiefonds. Als de reisorganisatie failliet gaat, wordt de schade of vooruit­betaalde reissom vergoed. Alle ANVR-reisorganisaties zijn ­aangesloten.
 • Reis je als grootouder(s) met je kleinkind, informeer dan goed welke papieren je moet mee­nemen.
Bron(nen):
Trefwoorden: