Donker kind heeft sterkere botten

Tussen blanke, donkere en Aziatische kinderen bestaan genetische verschillen in botdichtheid. Dat blijkt uit een Amerikaans-Rotterdamse studie.

Het onderzoek naar botdichtheid bij kinderen van diverse komaf is uitgevoerd door wetenschappers van het Childeren's Hospital of Philadelphia en het Erasmus MC, onder wie Carolina Medina-Gomez en dr. Fernando Rivadeneira. De onderzoekers hebben de botten van bijna zesduizend scholieren bestudeerd. De kinderen zijn verdeeld in 'blank', 'zwart' en 'Aziatisch.'

Oorsprong

De botdichtheid van donkere kinderen bleek hoger dan die van blanke of Aziatische. De onderzoekers leggen hier verband met de oorspronkelijke regio waar de mensheid is 'geboren': Oost-Afrika. Daarvandaan hebben mensen zich verspreid over alle continenten, zo nemen wetenschappers aan.

Fysiek aangepast

Tijdens de migratie over de aarde, die 100.000 tot 200.000 jaar in beslag zou hebben genomen, heeft de mens zich genetisch aangepast. Buiten Afrika werden de botten lichter. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat dit een gevolg was van het afleggen van enorme afstanden: de verspreiding over de hele wereld. Ook de huid onderging veranderingen buiten Afrika. De mensen leefden verder verwijderd van de evenaar, vingen minder zonlicht en hun huid werd lichter.

Invloed leefstijl

De invloed van de migratie is dus genetisch bepaald en tot de dag van vandaag meetbaar, ook bij het verre nageslacht. De structuur en sterkte van onze botten is deels erfelijk bepaald, en wordt voor een derde beïnvloed door leefstijlfactoren als voeding en beweging.

Botbreuken

Rivadeneira: "Wat ooit buiten Afrika een voordeel was, lichte botten, is in de moderne maatschappij een nadeel. We bewegen weinig meer. Blanken, en in mindere mate Aziaten, lopen door hun aangepaste botten een groter risico op botbreuken dan zwarte mensen."

Bron(nen):