Slik ik al te lang kalktabletten?

Vrouw zit op bank en neemt medicijn met glas water in
Getty Images

Ik slik 15 tot 20 jaar kalktabletten voor osteoporose. Is het raadzaam daar zo lang mee door te gaan? Kan de vele kalk, ook via de voeding, slecht zijn voor je bloedvaten?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Dat is niet raadzaam. Het zit zo: je botten bestaan voor een belangrijk deel uit calcium (kalk). In het verleden werd daarom gedacht dat je, als je verzwakking van je skelet wilde voorkomen, zo veel mogelijk calcium moest zien binnen te krijgen. 

Maar calcium heeft nog vele andere functies: onder andere bij de elektrische prikkeloverdracht van zenuwen en het samentrekken van spieren. Hiervoor is het belangrijk dat de calciumspiegel in je bloed tussen nauwe grenzen wordt gehouden. Je skelet functioneert daarbij als buffervoorraad: is je calciumspiegel te laag dan wordt calcium vrijgemaakt uit je botten, is die voldoende dan wordt het daarin weer opgenomen. 

Als het calcium te hoog is, zorgen je nieren dat je het uitplast. Bij dat reguleren zijn hormonen betrokken, waaronder bijschildklierhormoon – dat calcium in je bloed verhoogt – en calcitonine dat het verlaagt. Ook geslachtshormonen en vitamine D zijn erbij betrokken. Deze hormonen regelen ook hoeveel calcium je uit je darm opneemt. Het is dus een ingewikkeld regelsysteem dat het best werkt bij een zo ‘normaal’ mogelijke hoeveelheid calcium in je voedsel. Volgens de huidige inzichten is dat zo’n 1 gram per dag en dat heb je voor een goed deel binnen met twee glazen zuivel en een paar plakjes kaas. Ook bladgroenten leveren vrij veel calcium. Verdubbelen van je inname met een supplement is niet zo gezond, is uit onderzoek gebleken. Het kan maagdarmklachten en nierstenen veroorzaken en verhoogt ook de kans op hartinfarcten en beroertes met ongeveer 30 procent. Daarbij geeft het niet of nauwelijks vermindering van de kans op botbreuken. Heb je osteoporose, dan zijn daar verschillende geneesmiddelen voor. Wil je osteoporose voorkomen, dan is vooral inname van voldoende vitamine D belangrijk.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.