Afvallen en op gewicht blijven: wat is goede voeding en hoeveel heeft u eigenlijk nodig?

Eten en bewegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om spierarbeid te kunnen leveren moet er eerst goed en gezond gegeten worden. Maar wat is goede voeding?

Velen denken dat gezond eten niet lekker kan zijn. Niets is minder waar. U zult na verloop van tijd ervaren dat goed eten verrukkelijk kan zijn en dat u zich juist door goed eten fitter voelt. Belangrijk is te weten, dat voedingsmiddelen bestaan uit voedingsstoffen en wat daarmee gebeurt in de spijsvertering en stofwisseling.

Eten kan vele emoties oproepen. Eten is lekker, gezellig, moment van rust, maar eten kan ook op een andere manier worden aangewend. Eten kan gebruikt worden om eenzaamheid te vullen, problemen weg te eten of om met stress, boosheid of verdriet om te gaan. Tevens kan de maatschappij een grote rol spelen. Helaas heerst er in Nederland nog steeds de 'slank is succesvol' cultuur. Dit kan bij mensen leiden tot verkeerde gedachten omtrent voeding, lichaam en gewicht. Gewichtsvermindering is een lange termijn project. En omdat het lichaam simpelweg niet sneller kan, is motivatie een belangrijk aspect. Zonder goede motivatie is iedere actie gedoemd te mislukken.

Do’s met betrekking tot afvallen en op gewicht blijven

Er zijn twee zaken die belangrijk zijn om af te vallen en op gewicht te blijven.

  • Minder eten. Soms doen mensen dit zo strak, dat ze bijna niets meer eten, waardoor de stofwisseling te veel daalt. Je kunt ook de stofwisseling verhogen door meer te eten.
  • Meer bewegen. Minimaal een half uur per dag wandelen, fietsen en/of in de tuin werken is al voldoende maar meer is natuurlijk beter.  
Missing media-item.



Een gezonde voeding en hoeveel van alles?

Een gezonde voeding bevat alle benodigde voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden. Alle levensmiddelen hebben een andere samenstelling van voedingsstoffen. Door steeds gevarieerd te eten wordt een goede voedingstoestand bereikt. De hoeveelheden voeding verschillen van mens tot mens. Het is in sterke mate afhankelijk van wat iemand doet, temperatuur waarbij gewerkt wordt, vrijetijdsbesteding, soorten sport en hoogte van de verbranding.

Missing media-item.

Gezonde voeding per dag

  • 4-6 sneetjes volkorenbrood, besmeerd met dieetmargarine of halvarine
  • 2 plakjes kaas (ca. 20 gram per plak)
  • 2 porties vleeswaren
  • 2-3 glazen (soja)melk, karnemelk, yoghurt
  • 2-3 vruchten
  • Ruime portie aardappelen, rijst, pasta (> 150 gram gaar)
  • Ruime portie groente (ca. 200-300 gram gaar)
  • Kleine portie vlees, vis, kip, wild, ei of vleesvervanging (ca. 100 gram gaar)